”Downton Abbey”-greven blir baron

Hugh Bonneville: ”Har fantastisk bredd som skådespelare”

Av: Jens Peterson

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Joss Barratt/AP
Hugh Bonneville som greve Robert Crawley i ”Downton Abbey”.

BERLIN. ”Viceroys house” börjar som en komisk klasskildring, men blir en tragedi kring Indiens delning 1947.

Hugh Bonneville spelar vicekungen.

– Jag är inte bara blygsam utan har också fantastisk bredd som skådespelare, Jag kan gå från att spela greve i ”Downton abbey” till baron, säger Hugh Bonneville.

Hugh Bonneville har den engelska vanan att driva med sig själv, och gör en sympatisk viscount Louis Mountbatten i filmen. Gillian Anderson spelar hans fru och de kommer till ett palats med 500 anställda. Deras jobb är att avsluta brittiska imperiets 300 år i Indien.

Regissören Gurinder Chadha (”Skruva den som Beckham”) greps av sin familjs förflutna när hon släktforskade i tv-programmet ”Vem tror du att du är?”

- Min mormor var en av de som fick fly från Punjab, och hennes yngsta dotter dog, säger Gurinder Chadha. Jag har försökt få filmen gjorde i sju år.

I vicekungen/generalguvernörens hus finns ett ungt kärlekspar. Han är hindu, hon muslim. Huset blir een spegel av Indien. Samtidigt som britterna förhandlar med indiska politiker och företrädare för religionerna bråkar tjänstefolk från olika bakgrund med varandra. Runt landet blir det kravaller och många döda.

Gandhi är en av motståndarna till att Indien delas i två, ett Pakistan för muslimer, ett Indien för hinduer och andra. Vicekung Mountbatten får ge namn åt planen, som han tror ska ge fred, men i bakgrunden styr högre brittiska politiker.

En miljon människor dog, 14 miljoner flydde för att hitta nya hem när Indien delas i augusti 1947.

- Det som hände då blir en aktuell påminnelse och jämförelse med vad som sker nu med flyktingar, säger Gurinder Chadha. Vi måste gå vidare, annars vinner de som driver fram hat och söndring.

Publicerad: