Filmrecensioner

Traditionellt på gränsen till träigt

”Tove” fångar inte Tove Janssons storhet

Av: 

Emma Gray Munthe

”Tove”

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Tove

Regi Zaida Bergroth, med Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney, Joanna Haartti

FILMRECENSION ”Tove” handlar om Tove Janssons första bit på vägen som tog henne mot att bli en av våra mest älskade författare och konstnärer.

BIOGRAFISKT DRAMA 1944. Tove Jansson (spelad av Alma Pöysti) sitter i ett skyddsrum och tecknar troll medan bomber faller över Helsingfors. När hon tar sig hemåt mellan husruinerna hör vi hennes röst läsa ur "Småtrollen och den stora översvämningen" som kom året därpå – den första boken om mumintrollen. 

"Tove" handlar sedan om vägen mot att bli en av våra mest älskade författare och konstnärer. Hon och vännerna festar, alla ligger med alla. Hon har en man och en kvinna i sitt liv, men det är kanske inte så mycket kärlekarna och passionerna som känns och bränns i "Tove", utan farvälen. Det är traditionellt på gränsen till träigt, och även om filmen inte är dålig går den inte heller nödvändigtvis att skilja från annat i genren. 

Det finns ett litet klipp precis innan eftertexterna, ur en hemmafilm där den riktiga Tove Jansson dansar på den lilla ö där hon tillbringade mycket tid med sin livskamrat Tuulikki Pietilä (som blev Too-ticki i muminvärlden). De få sekunderna är fyllda av mer energi, livskraft och personlighet än resten av filmen sammanlagt. Man har helt enkelt inte lyckats fånga Janssons storhet. Varken hennes otroliga klokskap, hennes vemod, humor eller formuleringsförmåga. Faktiskt knappt försökt. Det är synd. 
"Tove " går på bio.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Tove Jansson

Film

Mumintrollen

Alma Pöysti