En ”Vem är rädd för Virginia Woolf?” för 2020-talet

Upplagt för nattligt kärlekskrig i ”Malcolm & Marie”

Publicerad 2021-02-05

”Malcolm & Marie”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Malcolm & Marie

Regi Sam Levinson, med Zendaya och John David Washington

FILMRECENSION Zendaya och John David Washington spelar ett stormigt par i "Euphoria"-skaparen Sam Levinsons "Malcolm & Marie". 

DRAMA I "Malcolm & Marie":s eftertexter står Zendayas namn längst ner till vänster och John David Washingtons högst upp till höger – precis som man löste det i den legendariska förtextsekvensen till "Skyskrapan brinner!", när Paul Newman och Steve McQueen var exakt lika stora stjärnor och det låg prestige i vem av dem som skulle stå "först". Här handlar det förmodligen mindre om en prestigetävling mellan Zendaya och John David Washington och mer om en blinkning till just den sortens Hollywoodmyter – "Malcolm & Marie" är pepprad med filmreferenser och filmjargong. I centrum: ett par som kommer hem efter en glammig premiär. Det är bara de två och huset, filmen igenom. 

Malcolm är regissör, Marie skådespelerska. Han är marinerad i sprit, hög på sig själv efter kvällens framgångar och lyckade premiär. Hon är tystlåten. Lyfter lite trött den glittriga klänningen när hon går och kissar, sätter igång att göra mac'n'cheese i köket.

Det är svartvitt, det är filmat i 35mm, det är bråk i luften. Malcolm och Marie är Martha och George i "Vem är rädd för Virginia Woolf?", fast i 2020-talsupplaga. De avhandlar rasism, sexism, varandra, relationen. Under natten böljar frontlinjerna fram och tillbaka, sanningar sägs, elakheterna går som automateld. Vapenvilor bryts mer eller mindre direkt. Ändå finns den där, kärleken. Och kemin mellan skådespelarna! Man känner skiftningarna och de känslomässiga turerna i magen. 

Regissören Sam Levinson har också skapat HBO-serien "Euphoria", där Zendaya helt välförtjänt fick en Emmy för bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie. Det var när andra säsongen sinkades av corona som Levinson på några dagar skrev det här manuset, och sedan filmade det med ett minimalt team under några covid-19-säkrade veckor. Med det sättet att jobba kommer ofta en viss sorts energi och en nerv som väger upp för eventuella brister. Så är det också här.
"Malcolm & Marie" är träffsäker och precis, men ibland blir det också skriva på näsan-artat och klumpigt. Ibland låter dialogen som ett knippe torra idéer som slängs runt, men oftast är det en tårtbit Hollywood-liv.
Premiär på Netflix 5 februari.

SE OCKSÅ: Mike Nichols "Vem är rädd för Virginia Woolf?", med Elizabeth Taylor och Richard Burton. Mästerverk!
VISSTE DU ATT... Zendaya ska spela Ronnie Spector i en kommande biopic?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln