Spar miljö genom att göra en resa i sommarfilmerna

Jens Peterson tipsar om sommarfavoriter

1 av 3
The trip to Spain.
FILM

Sommar.

Tid att se nya saker. Andra platser.

Man kan resa med hjälp av filmer också. Spar både pengar och miljö.

Senare i sommar kommer ”The trip to Spain” på bio, med Steven Coogan och Rob Brydon. Lik deras tidigare resor. Den första runt restauranger i norra England var roligast, tvåan i Italien en upprepning. Även i Spanien sitter de på restauranger och gör imitationer. Rob Brydon är ivrigast men ingen bra imitatör, så Coogan visar hur man gör dem bättre. Nu härmar de bland andra Roger Moore, Mick Jagger och David Bowie.

De spelar karikatyrer av sina riktiga personligheter. De reser inte för att se något nytt utan för att hitta sig själva.


I juli kan vi bioresa till kejsarpingvinernas Antarktis, andra världskrigets ”Dunkirk” och 1600-talets Amsterdam med Alicia Vikander i ”Tulpanfeber”. Sommarens filmer rör sig i många länder, men inga stora svenska premiärer.

Den perfekta sommarfilmen är fortfarande ”Att angöra en brygga” från 1965. Före videons tidevarv gick den i repris på sommarbiograferna. I dag finns den att hyra/köpa till exempel på Itunes. Solen skiner i filmen, men det finns många problem. Den är mycket rolig, men också tragisk. Hasse Alfredson och Tage Danielsson jobbade med ess som Birgitta Andersson, Gösta Ekman, Lars Ekborg och Monica Zetterlund. Till och med musiken är en sommarklassiker.


Vill man ha en liknande sommarkänsla i öronen ska man leta upp nya skivan med Tina Ahlin och Orsa spelmän. Albumet har en underbar blandning av folkmusik och gnolande poppiga låtar, som fina ”Den första sommaren” och roliga ”Jag vill inte veta att vädret är fint”.

Det mesta har Tina Ahlin komponerat. Briljant. Slutar med sången ”Nyårsönskan”, vacker som en psalm. Musik som räcker hela året. ”Tina Ahlin & Orsa spelmän” heter skivan.


En annan bra sommarnyhet. Danska tv-serien ”Arvingarna” börjar i SVT på måndag. I tredje säsongen är Pernilla August med. Tidigare har hon regisserat, och nu är Trine Dyrholm, som också spelar Gro, en av regissörerna.

Nio avsnitt, så ”Arvingarna” räddar sommartittandet ända in i augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film