Ola Rapace sågar stjärnhysterin

1 av 2 | Foto: Ola Rapace har inte mycket till övers för den kommersiella delen av filmskapandet: "Det är cyniska pengar som manipulerar en korkad publik".
FILM

Stockholm (TT Spektra)

"Millennium"-hysterin kring Noomi Rapace har avskräckt hennes exmake Ola.

– Det är svårt att behålla sin integritet som skådespelare om man slår stort som Noomi gjort med en enda grej, säger han.

På fredag är det premiär för "Svinalängorna", där Ola och Noomi Rapace spelar ett par vars kärlek sätts på prov av mörka hemligheter i hennes förflutna.

Upptakten inför filmen har varit kaotisk. Från jubel på filmfestivalen i Venedig till skvaller och rubriker sedan paret bestämt sig för att gå skilda vägar.

Ola Rapace säger att han i filmen spelar en klassisk flickvänsroll.

– "Svinalängorna" är en kvinnofilm. Jag var i princip den enda mannen, och det är ovant. Men jag försökte ta det utanförskap jag kände och använda det i min rollfigur.

– Jag hade inte läst Susanna Alakoskis roman innan jag fick rollen, och den var inte självklar när jag läste den. Jag tyckte att den var kall och lite stängd, jag kom inte in i den. Men när jag läste om den satt den i hjärtat.

Cyniska pengar

Filmen, regisserad av Pernilla August, fick en stor skjuts i Venedig, där den i september vann Kritikerveckans publikpris. Ola Rapace minns festivalen med ett karakteristiskt snett leende.

– Det var chockartat, hysteriskt. Något går igång i en när man känner att man kan nå ut stort. Samtidigt får jag en känsla av förakt för hur de mekanismerna fungerar; vad som slår, vad som blir stort – att det alltid är på så banala grunder inom filmen. Ja, alltid. Det är cyniska pengar bakom som manipulerar en korkad publik.

Han säger att uppståndelsen kring Noomi Rapace efter "Millennium" påverkat hans syn på kändisskapet i ännu mer negativ riktning.

– Det är svårt att behålla sin integritet som skådespelare om man slår stort som Noomi gjort med en enda grej, det är lättare att behålla tron på det vi gör om det inte säger pang! utan går stegvis.

Så om Steven Spielberg skulle ringa och säga "Hej, jag såg dig i "Svinalängorna..."

– Det beror helt på vilken film han ska göra. Jag tycker inte att de där gubbarna är något i sig, det mesta de gjort är skit. Samtidigt är det klart att draget och energin kring de produktionerna är något attraktivt och kittlande. Men de där överskattade gubbarna är inget att krypa inför. Så om han ringer svarar jag "jag får läsa manus, så hörs vi senare".

Paret Rapace, som tidigare varit extremt hemlighetsfulla om sitt privatliv, överraskade de flesta med att gå ut i en stor intervju i Expressen. Där berättade de öppenhjärtigt om sin skilsmässa.

– Vi kände att skitsnacket och spekulationerna gick för långt. Ryktena var för fula. Så vi ville göra något som når Svenssons som skvallrar mest. Framför allt för våra barns skull, markera att "här står vi, sedan kan ni fortsätta att snacka skit".

Minst en match

Nu ligger Ola Rapace i hårdträning inför rollen som boxaren Bosse Högberg, där Noomi ska spela Högbergs fru, sångerskan Anita Lindblom. Ännu finns inget spikat inspelningsdatum. Men ett är klart: Han vill gå minst en riktig boxningsmatch.

– Sedan om det blir på den kommande galan i Stockholm som det skrivits om eller inte är en förhandlingsfråga. Det är spännande att ta reda vad som händer i en matchsituation. Om du aldrig varit i en bilolycka vet du inte hur du reagerar, om du aldrig gått upp i ringen vet du inte var dina gränser går. Jag är mer intresserad av att möta mig själv än att slå någon annan på käften.

Men först ska han ta det lugnt. Efter den turbulenta hösten tänker Ola Rapace gå i vinteride.

– Det har blåst så mycket att det ska bli skönt att krypa in i lä. Vara med ungarna, sänka garden och slippa tänka på att skydda sig. Landa i min nya livssituation.

Erik Helmerson/TT Spektra