Massa svenska biofilmer i höst

Gamla bekanta kommer tillbaka. Berömda svenskar porträtteras.

Den svenska filmhösten har många premiärer. Skådespelare som Peter Haber, Björn Gustafsson, Sanna Sundqvist och Claes Månsson dyker upp i flera filmer.

Helena af Sandeberg möts i romantiska komedin ”Lyckligare kan ingen vara”.

– Den är hjärtevärmande. Jag tror många längtar efter det i denna hårda värld, säger Helena af Sandeberg.

Filmhösten har många känslor för alla åldrar.

Peter Haber ger röst för tredje gången åt animerade Bamse. Den har premiär samma dag som ”Britt-Marie var här”, efter Fredrik Backmans roman. Finns det likheter mellan Britt-Marie och hans andra romanfigur som blev framgångsrika filmen ”En man som heter Ove”?

- Det vore kul om Britt-Marie och Ove möttes, säger Pernilla August som har huvudrollen i Tuva Novotnys film. Likheten är att det är Backmans tragikomiska värld, men Britt-Marie lever i ett eget universum.

Peter Haber spelar Britt-Maries make. Han är också bonuspappa till titelpojken i ”Halvdan viking”, efter Martin Widmarks populära barnböcker.
Familjefavoriten Sune återuppstår, med ny Sune (Elis Gerdt) och ny pappa Rudolf (Fredrik Hallgren).

Hösten har också ett helt nytt svenskt äventyr för de yngre. ”Ensamma i rymden” är en effektfull science fiction om ett par syskon på ett stort rymdskepp som möter en alien.

Andra svenska filmer på resa är Peter Dalles ”Lyrro - ut & invandrarna”, delvis inspelad på västindiska Aruba, och ”Lyckligare kan ingen vara” som utspelas i Stockholm och New York. Taxichauffören David Hellenius återser sin ungdomskärlek Helena af Sandeberg, nu framgångsrik skådespelare.

”Unga Astrid” är en redan hyllad spelfilm om Astrid Lindgren, med Alba August som den tonåriga författaren och Björn Gustafsson som hennes blivande make.
Andra berömda svenskar är föremål för dokumentärer. ”Mannen som lekte med elden” handlar om Millenium-författaren Stieg Larsson, ”Utrikesministern” om Margot Wallström, och på bio går redan ”Gudrun” om politikern Schyman och ”Bergman - ett år, ett liv” om Ingmar Bergman.

I höst kan vi också bland annat se Cannes-prisade ”Gräns”, Peter Grönlunds nya ”Goliat”, thrillern ”In i dimman” och ”Operation Ragnarök” med påkostad action och explosioner.

Publisert:

LÄS VIDARE