Fnissigt om snömän och kunskap

avJens Peterson

Foto: Foto: Warner/Fox
Rädd yeti ser människas lilla fot.

Smallfoot

Regi Karey Kirkpatrick, med röster av Michael Blomqvist, David Lindgren, Ellen Bergström, Linda Hedlund.

ANIMERAT Snömannen finns.
Ett samhälle yeti bor högt på ett berg ovan molnen i Himalaya. Vi möter Migo, stolt över sin by och stammens traditioner. Hans pappas yrke är att varje gryning skjutas med huvudet före mot en gonggong. Klangen gör att den stora gula snigeln i himlen vaknar och det blir ljust.
Vi vet att det är fel. VI vet att solen går upp ändå. Men Migo och alla yeti har sin tro, byggd på budskap ristade i stentavlor som tolkas av byns religiöse ledare. Yeti får lära sig att människor (smallfoot) inte finns. Att det är viktigare att tro än att tänka och ställa frågor.
Migo råkar hastigt se en människa. När han berättar sanningen vill inte byn tro honom och han blir bannlyst. Men några få tvivlare i stammen vill ifrågasätta och leta kunskap.
Ett underhållande äventyr med slapstick och humor i samma anda som ”Ice age”-filmerna. Som i ”Monsters, Inc” och ”Hotell Transylvanien” är yeti lika rädda för människor som tvärtom.
Snömännen har anledning att frukta oss. En tv-man som gör naturprogram stöter ihop med Migo och behöver tittarsiffror. Kan världen klara mötet med främmande varelser?
Kul sångnummer också. ”Smallfoot” hyllar fakta, frågor och nyfikenhet. Var inte rädd för att lära, för nya möten. En fnissig film som berör hjärna och hjärta.

ARTIKELN HANDLAR OM