Zombie

Svensk skräckfilm som doftar kalkon – men aldrig är tråkig

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 2 av 5 plus OPERATION RAGNARÖK

Regi: Fredrik Hiller. Med: Per Ragnar, Bahar Pars, Jonas Malmsjö, Peter Eggers, Eva Rydberg, Malin Arvidsson, Rafael Edholm, Jarmo Mäkinen, Zinat Pirzadeh.

SKRÄCK. Sverige är under attack. Zombie-liknande varelser hotar att ta över Landskrona.

”Operation Ragnarök” är en svensk skräckfilm som doftar kalkon, men som aldrig är tråkig.

Det ska fan göra genrefilm i Sverige. Inget som det genustänkande Svenska Filminstitutet öppnar plånboken för, direkt.

Fredrik Hillers film hette ”Zon 261” när man började inspelningen för sådär fem år sedan. Nya titeln anspelar på vad myndigheterna och militären vill göra när hela Landskrona har invaderats av zombie-liknande varelser. Operation Ragnarök innebär att skicka JAS-plan och bomba hela skiten.

Några få som kämpar för att stoppa den attacken och som inte har smittats av zombieviruset är skånska rasister och invandrare som tvingas samarbeta för att överleva. Per Ragnar spelar bindgalen rasist med samma diaboliska utstrålning som när han var präst i TV 4-serien ”Tre kronor” på 1990-talet. Andras skådespeleri svajar betydligt mer.

Till Fredrik Hillers ära ska sägas att han försöker säga något om främlingsfientlighet och -rädsla, även om det sker på ett föga subtilt sätt. Stundtals doftar det kalkonfilm om spel, repliker och effekter.
Men man har fått mycket film för lite pengar. Många kända skådespelare har nog ställt upp billigt (gratis?) för att de gillar Hillers entusiasm och energi. Filmen är aldrig tråkig.

Det är förmodligen årets bästa sämsta svenska film.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Zombie

Zinat Pirzadeh

Eva Rydberg

Rafael Edholm

Jonas Malmsjö

Landskrona

Bahar Pars