Äventyr med imponerande effekter

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så många får Fantastic four

1 av 5

ÄVENTYR Det börjar i en skolsal 2007. Väldigt teknikintresserade gossen Reed berättar att han vill teleportera saker när han blir stor. Klassen och läraren (Dan ”Homer” Castellaneta) hånskrattar. Sju år senare har Reed lyckats bygga sin maskin tillsammans med bästisen Ben Grimm. Reed får stipendium att bli forskare även om experimenten är explosiva.

Och vi stannar kvar i skolbänken. Det är väldigt mycket som ska läras och förklaras i filmen som berättar hur de fantastiska fyra får sina superkrafter. När serietidningen blev film förra gången för tio år sedan var det ett tramsigt och barnsligt äventyr. Den här gången är filmen del i den nya vågen av mycket allvarstyngda superhjälteberättelser där krafterna är ett stort problem.

Ångest. Existentiella frågor om liv och död. Och en intrig byggd kring kvantfysik och teorier om att resa till en annan dimension.

Effekterna är imponerande och övertygande. Här finns också bra skådespelare i alla rollerna, med Tim Blake Nelson som forskarnas chef som vill tjäna pengar och använda ­superhjältarna militärt.

En vanlig fråga när det gäller forskning på film. Vem ska ha nytta av framstegen? Hur kan nya krafter hjälpa mänskligheten?

Svaret? Att göra ännu fler serie­tidningsfilmer på bioduken.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN