Star wars

”Star wars: The force awakens” är en blixtrande julklapp till alla fansen

Av: 

Jens Peterson

FILM

”The force awakens” är bästa ”Star wars”-filmen på 35 år – så många Betyg: 1 av 5 plus får den

Underbart.

Episod sju är en julklapp till fansen. Ett underhållande äventyr med blixtrande action och mycket humor.

Här finns väldigt intressanta nykomlingar, och klassiska favoriter som Han Solo i en rynkig återkomst. Glimten i ögat och bettet i replikerna har Harrison Ford kvar.

Manusförfattaren J J Abrams har gjort ett strålande jobb tillsammans med Lawrence Kasdan, som var med och skapade den här världen på 1980-talet.

Oemotståndlig musik

Regissören J J Abrams är en skicklig bildberättare som tar tag i oss från de första tonerna av John Williams oemotståndliga musik. Förtexterna rullar fram och pang är vi mitt i handlingen på ökenplaneten Jakku. Drygt 30 år har gått sedan ”Jedins återkomst”. Det pågår ett nytt krig i galaxen, mellan den onda First order och den goda motstånds­rörelsen, ledd av general Leia.

Max von Sydows roll­figur har första repliken. Jag tänker inte avslöja mer av intrigen. Vi är iväg på en ­resa som proffsigt balanserar svindlande strider och flygscener med gripande drama. Filmen är stadigt förankrad i det universum George Lucas byggde upp med långfilmerna 1977- 1983, och lägger till intressanta variationer. Det är som om begåvade musiker improviserar över ett ­bekant tema.

Star wars-vänner kan ­hitta massvis med referenser, men alla som vet något om den här galaxen kan le åt likheten med den här ­filmens ruffiga bar och syltan i ”Stjärnornas krig”. När nya charmiga roboten BB-8 skyndar genom öknen påminner det om gamla mekaniska trotjänarna C-3PO och R2-D2, som också dyker upp.

Ser fantastisk ut

”The force awakens” ser fantastisk ut.

Både i riktiga landskap ­filmade i olika länder och i imponerande studiobyggen. Visst används digitala effekter, men det ser för det mesta ut som om vi befinner oss i naturliga världar. Vår jord kan spela många planeter.

Nykomlingarna Daisy Ridley som Rey och John Boyega som Finn är mycket bra, och har fått väldigt intressanta historier. De har största rollerna, men runt dem finns massvis av fascinerande figurer. En del bekanta, en del helt nya, som intressanta Maz Kanata och den gåtfulle onde Kylo Ren. Den här filmens svar på Darth Vader.

”The force awakens” är den bästa Star wars-filmen sedan ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Jag ser gärna om den. Och jag ser fram emot de utannonserade uppföljarna.

Få bästa Star Wars-kollen och ett roligare Facebookflöde på köpet - följ Nöjesbladet på Facebook

Star wars - the force awakens

Betyg: 4 av 5 plus

Regi J J Abrams, med Daisy ­Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher, Adam ­Driver, Oscar Isaac, Domhnall Gleason, Gwendoline Christie och Mark Hamill.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Klarar dräkten tack vare finsk bastu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Star wars

George Lucas

Harrison Ford

John Williams

Daisy Ridley