”Livet vändes upp och ned”

FILM

Johan Hallström om sorgen efter mamma Malou

1 av 3

Pappa Lasse Hallström var på plats. Men på galapremiären av sin första stora filmroll tänkte Johan Hallström, 30, även på mamma Malou som avled för ett och ett halvt år sedan.

-Då kände jag starkare än någonsin hennes blåslampa i häcken att lyckas med det här yrkesvalet, säger han.

För Johan har det varit naturligt att umgås med kända människor sedan barnsben. Pappa Lasse gjorde ju film, mamma Malou var välkänd producent av nöjesprogram.

-För mig var Magnus och Brasse inte "kändisar" utan personer föräldrarna umgicks med. Jag tyckte om att rida på Brasses axlar. Lite lyxigt att ha Brasse som "häst", säger Johan och skrattar.

Tv som dagis

-Mina föräldrar skilde sig när jag var fyra år, så jag körde så där varannan vecka. Jag kommer ihåg att jag ofta sprang på tv med mamma i stället för att gå på dagis.

Efter gymnasiet var det enligt Johan "uteslutningsmetoden" som gjorde att han sökte sig till olika teaterutbildningar.

-Jag gillade teater, sång, att skriva, spela i band" att plugga teater var en möjlighet att göra alltihop.

Pappa Lasse hade flyttat till USA några år tidigare.

"Pushade mig"

-Mamma pushade mig mer. Hon hade skådespelardrömmar som ung och var både mitt största fan och min största kritiker. När hon dog ett år innan jag var färdig med scenskolan vände det upp och ned på hela livet. Men på något sätt måste man bita ihop. Scenskolan var något att hålla sig i. Och då kände jag ännu starkare hennes blåslampa i häcken att lyckas.

Huvudpersonen i filmen "Du & jag" handlar om en ung man som aldrig riktigt "kommer till skott" vare sig med karriären eller kärlekslivet.

-Man kan uppleva det med folk i min generation, att de har svårt att ta tag i saker. Attityden att allt ordnar sig. Det gör det inte. Saker och ting dimper inte bara ned i brevlådan.

Johan Hallström

Jan-Olov Andersson