Superman segrar över Batman: ”Stjäl Bruce Waynes miljoner”

FILM

Joni Nykänen om varför Stålmannen vinner hjältebataljen

1 av 4

Superman har fått stryk förr.

Men jag tror på honom.

1978 får han en ordentlig blåklocka och åker på däng i ringen när han möter Muhammad Ali i serieboken ”Superman vs. Muhammad Ali”. Förnedrande.

Jor-Els son. Kryptons siste son. Får alltså storstryk av en boxare. Så trots alla dessa krafter går det att klå honom. Det är bevisat.

I Henry Cavills form saknar Superman de meriter inom brottsbekämpning och närstrider som Batman har. Han är en ganska dyster figur som utstrålar en känsla av underläge.

Skulle han använda sina krafter fullt ut skulle han hastigt kunna oskadliggöra Batman. Ingen match. Men risken finns att han låter sitt stora hjärta komma i vägen. Ett hjärta som bultar för jordborna.

LÄS LAULS SVAR: Batman krossar Superman – om han vill

Genom att knäcka rymdskurken General Zods nacke i ”Man of steel” (som för övrigt är bättre än dess rykte) visade Superman att det finns en hänsynslös fighter i honom. Han gjorde inte heller någon större ansträngning för att rädda Metropolis-borna i filmens slutklimax.

Och hänsynslöshet är vad som behövs för att kvadda Ben Afflecks gigantiska haka.

Jag tror dock att Superman behöver några goda råd på vägen för att kunna krossa Batman. Om du stoppar Bruce Wayne så är även Batman historia. Stjäl Waynes miljoner! Då har han inte råd att köpa kryptonit. Enkelt! Är man Superman är det inga problem att tömma någons bankkonto.

RECENSION: ”Batman v Superman är dyster, skränig och trist”

Jag fattar att DC Comics och Warner Bros är sugna på att få till en mesig oavgjord match mellan dessa två. Så att de inte skadar sina värdefulla varumärken som dessutom ska förenas igen i ”Justice League”.

Men finns det någon logik i universum borde Superman vinna. Krafterna är på hans sida.

Frågar du dock mig om vem som är mest värdefull som kassavältare så är svaret enkelt. Batman.

Och jag räknar inte med att ”Batman v Superman: dawn of justice” är ens i närheten lika bra som Richard Donners ”Superman - the movie” (1978).

Vilket unikt superfynd han var, denna Christopher Reeve.