Tuva Novotny gör stor roll i ”Borg”

1 av 3
Tuva Novotny.
FILM

Game, set, match!

Nu ansluter sig Tuva Novotny till långfilmen ”Borg” – och gör rollen som tennisikonens ex-fru.

– Vi är oerhört glada över att Tuva ska vara med, säger producenten Fredrik Wikström Nicastro.

Nöjesbladet kan avslöja att Tuva Novotny, 36, kommer att göra en av de stora rollerna i långfilmen ”Borg” (hade arbetsnamnet ”Borg vs. McEnroe”) där hon spelar mot Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf i titelrollerna.

Hon ska göra rollen som den rumänska tennisspelaren Mariana Simionescu. Hon var gift med Björn Borg mellan 1980 och 1984. Inspelningen börjar under tisdagen i tjeckiska Prag, där en stor del av filmen spelas in.

Den största delen av filmen utspelar sig 1980.

– Vi är oerhört glada över att Tuva ska vara med. Hon är helt perfekt i rollen som Mariana. Tuva Novotny är en fantastisk skådespelare och med hennes starka "track record", inte bara i Sverige, utan även Norge och Danmark, och även internationellt. Hon kommer att vara ett värdefullt bidrag till att filmen ska kunna nå en stor publik. Inte bara i Sverige utan även i Norden och internationellt. Hon har också otroligt bra kemi med Sverrir som spelar Björn, säger Fredrik Wikström Nicastro, som är producent tillsammans med Jon Nohrstedt.

”Det är en periodfilm”

Wikström Nicastro förklarar att filmen har en betydligt högre budget än vad en normal svensk film har.

– Det är en periodfilm som utspelar sig på 1980-talet, och vissa sekvenser under 1960- och 1970-talet. Det finns större möjligheter att göra det med hög kvalitet i Prag jämfört med i Sverige, säger Fredrik Wikström Nicastro på Tre vänner, som är producent tillsammans med Jon Nohrstedt.

Filmen regisseras av den danska regissören Janus Metz som låg bakom dokumentärfilmen ”Armadillo”. Den kommer att lägga fokus på rivaliteten mellan Borg och konkurrenten John McEnroe.

I början av 80-talet präglades tennisvärlden av Borg och McEnroe, särskilt under Wimbledonfinalerna 1980 och 1981. Borg vann den första turneringen och McEnroe var vinnare året därpå.

Mariana Simionescu syntes ofta på läktaren under Björns matcher, ofta med en cigarett i ena handen och en penna i andra. Hon förde anteckningar som hon sedan sammanställde till en bok.

Utöver Novotny, Gudnason och LaBeouf gör Stellan Skarsgård en stor roll, som Borgs legendariske tränare Lennart Bergelin (1925-2008).

ARTIKELN HANDLAR OM