”Basic instinct”-regissören tillbaka med ny provocerande erotik

FILM

Många tycker Isabelle Huppert gör sitt livs bästa roll

1 av 3 | Foto: REUTERS
Många tycker att Isabelle Huppert gör sitt livs roll.

CANNES. För 24 år sedan förvandlade Paul Verhoeven en då 34-årig Sharon Stone till världsstjärna genom erotiska thrillern ”Basic instinct”.

Med ”Elle” bjuder den nu 77-årige regissören på ett ännu mer skruvat och kontroversiellt kvinnoporträtt.

För det är inte ofta man får se en historia om ett våldtäktsoffer som vill bli ihop med förövaren…

För Sharon Stone blev det sedan bara ännu ett starkt kvinnoporträtt, i Martin Scorseses ”Casino” (1995), efter det har karriären planat ut.

Isabelle Huppert, 63, är redan världsstjärna, åtminstone i Europa. Men möjligen med undantag för Michael Hanekes ”Pianisten” (2001), efter Nobelprisvinnaren Elfriede Jelineks roman, har hon aldrig spelat ett så här skruvat kvinnoporträtt.

Hennes Michèle har blivit stenrik genom att driva ett företag som producerar ultravåldsamma datorspel. Hon avskyr öppet sin sons gravida flickvän. Hon föraktar sin mor som har opererat sönder ansiktet och köper sig unga älskare. Hon hatar sin far som sitter i fängelse på livstid, för seriemord han utförde när hon var barn. Hon vänsterprasslar med sin arbetskamrats man. Och efter att ha blivit våldtagen, försöker hon inleda ett slags förhållande med förövaren.

Borde bli Guldpalmen till festivalens enda riktigt kontroversiella film, skrev en tung (manlig) brittisk recensent.

En dum sexfantasi, skrev en tung (kvinnlig) amerikansk recensent.

Men några starka känslor blev det aldrig på presskonferensen för filmen. Alla på plats verkade vara överens om att det var en både underhållande och engagerande blandning av thriller och svart komedi.

Paul Verhoeven sa att alla tankar på att först göra en amerikansk film av historien, skippades så fort Isabelle Huppert blev intresserad att spela huvudrollen. Sedan berömde alla varandra i en halvtimme. Isabelle Huppert förklarade varför hon gillade rollen:

– Michèle är aldrig förutsägbar och hennes handlingar och känslor förklaras aldrig riktigt fullt ut, sådana rollfigurerar gillar jag att spela.

Mest ärlig är kanske Philippe Djian, tidigare känd som författaren till boken bakom filmen ”Betty Blue – 37,2 grader på morgonen”. Han skrev även denna films förlaga, romanen ”Ooh…”:

– Jag är bara så glad att ett antal underbara amerikanska skådespelerskor nobbade att göra rollen, så att filmen i stället blev fransk. Med Isabelle Huppert framför kameran, fick jag äntligen se den kvinna jag hittade på komma till liv.

Många tycker nu, även de som inte gillar filmen, att Isabelle Huppert här gör sitt livs bästa roll.