Ensam städerska söker kärleken

FILM

Vemodig romantik i ”Rika vänner”

Foto: INGEN TUR MED KILLAR Jennifer Aniston i rollen som fattig och ensam städerska i ”Rika vänner”. Hon har svårt att hitta vettiga människor att dela livet med.

Amerikansk romantisk KOMEDI i regi av Nicole Holofcener med bl a

Fyra kvinnor i yngre me-delåldern, vänner i Los Angeles. Tre av dem har gott om pengar och är gifta. Den fjärde är fattig, singel och försörjer sig som städerska efter att inte ha stått ut som lärare.

De fyra är varandras stöd, men pratar också skit och skvallrar.

Naturligtvis är det först städerskan som alla tycker synd om, men snabbt får vi lära oss att även de med pengar har problem. Jane (Frances McDormand) är framgångsrik designer med man och ett barn, bitter över att livet känns slut. Alla är övertygande om att hennes make är bög. Franny (Joan Cusack) är den rikaste, den som bjuder väninnorna och deras män på välgörenhetsgala för tusen dollar kuvertet. Christine (Catherine Keener) skriver manus ihop med sin make (Jason Isaacs) men mest utbyter de elakheter och upptäcker hur olika deras känsloliv är.

Jennifer Aniston spelar den ensamma städerskan Olivia som har otur med killar. Hon är vacker, har charm och utstrålning, är klok och sympatisk. Det är lite svårt att se hur hennes rollfigur misslyckas med att hitta vettiga människor att dela livet med. Rika Franny ordnar en blindträff med sin personlige tränare som blir ännu en idiot i Olivias liv.

Nicole Holofcener har tidigare gjort sevärda ”Walking and talking” och ”Lovely and amazing” som också följer kvinnors problem med kärleken och livet. Den här är lite svagare och mer förutsägbar, men ger också några syrliga inblickar i desperata hemmafruars liv och deras vänners.

Jens Peterson