Lennart Jähkel: Jag vill inte se filmen

Gör samma roll som Persbrandt i ”Mig äger ingen” på teaterscen

”Mig äger ingen” var en av förra årets stora svenska biosuccéer.

Men Lennart Jähkel vill inte jämföra sig med filmen när berättelsen blir teaterpjäs.

- Jag har inte sett filmen och det de har gjort, säger han.

Lennart Jähkel, 57, spelar en ensamstående pappa, arbetare på ett metallverk med ett alkoholberoende, på Stadsteatern i Stockholm.

Han spelar pappan i dramatiseringen av Åsa Linderborgs självbiografiska bok ”Mig äger ingen”.

Att Mikael Persbrandt, 50, vann en guldbagge för samma roll var inget som gav Jähkel prestationsångest.

Liksom Persbrandt har Jähkel hyllats av kritikerna för rollen som Leif Andersson. Vårens föreställningar på Stadsteatern går mot sitt slut, endast fyra återstår.

Oscarsnominerades

”Lennart Jähkel tolkar storartat individen Leif, schablonfritt, osentimentalt”, stod det i Aftonbladets recension.

Trots att de båda hyllats vill Jähkel absolut inte jämföra sig med Persbrandt.

- Jag har inte sett filmen och det de har gjort. Inte på grund av att jag har något emot Mikael Persbrandt eller filmen, men vi gör ju vårt arbete och jag vill inte bli färgad av den. Men jag har ju läst boken, givetvis.

För allmänheten har han gjort sig mest känd i ”Jägarna”, ”C/o Segemyhr”, ”Pistvakt” och Oscarsnominerade ”Så som i himmelen”. Men hans cv är betydligt längre än så.

”Teater slitsamt”

- Inom min skådespelarkarriär har jag väl hållit på med 95 procent teater, säger Jähkel och berättar att han trivs med sättet man arbetar: det kollektiva arbetet mellan skådespelarna och regissören. Film fungerar inte alls likadant.

- Man är med i sina bitar och när man har gjort dem så är man klar. Sen kan det vara väldigt slitsamt med teater, att göra samma sak om och om igen. Och man ska hålla kvar lusten till det, men det ingår i arbetet, säger han.

Fakta

Namn: Carl Gustav Lennart Jähkel. Ålder: 57. Bor: Södermalm, Stockholm. Yrke: Skådespelare. Inkomst: 697 600 kronor (2012). Aktuell: ”Mig äger ingen” på Stadsteatern. Uppföljaren till ”Så som i himmelen”, ”Så ock på jorden” som nu spelas in.

Publisert: