Sharon Stone

Mycket rolig svart komedi om fiffel och båg i finansvärlden

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

The laundromat

Regi Steven Soderbergh, med Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Sharon Stone, David Schwimmer, James Cromwell, Matthias Schoenaerts, Jeffrey Wright.

komedi

Egentligen är det ju en sorglig historia.

Men Steven Soderbergh har gjort en stundtals sanslöst rolig komedi om Panamadokumenten, det stora avslöjandet om fiffel och båg.

Alla bra långfilmer hamnar inte längre på bio.
Inte minst Netflix har de senaste åren producerat ett stort antal prestigefulla kvalitetsfilmer.
Alfonso Cuaróns ”Roma” i fjol vann senare till exempel tre Oscarsstatyetter.
(Den filmen visades dock även på bio, ett kortare tag)
Steven Soderberghs ”The laundromat” lär nog också förekomma i snacket när det ska delas ut priser på olika galor strax efter nyår. Bara en sådan sak som att Meryl Streep har en huvudroll. Hon har ju knappt ställt sig framför en filmkamera utan att bli nominerad under hela sin karriär.
Det är ett fräckt grepp som regissören tagit på Panamadokumenten, den stora skandal som hundratals journalister runtom i världen jobbade med att avslöja häromåret. Åtskilliga kändisar och makthavare blev utpekade. Det handlade om pengatvätt (därav filmtiteln), skattefusk, brevlådeföretag och miljoners miljoner i bortfifflade pengar. Soderbergh har valt att göra en totalcrazy svart komedi av alltihop.

De två Panama-advokater som var skyldiga, har i filmen förvandlats till två sorgligt uppblåsta komiska figurer, spelade av Gary Oldman och Antonio Banderas. I filmen går de uppklädda med en drink i handen och ser tillbaka på galenskaperna.

Mot dem ställs Meryl Streep, som spelar en sörjande änka som inte får ut försäkringspengarna efter sin makes död i en båtolycka. Hon bestämmer sig för att ”follow the money” och hamnar då på kollisionskurs med Panama-duon.
Mycket roligt, mycket avslöjande. Man blir upprörd, men får skratta också.
Filmen har premiär på Netflix fredag 18 oktober.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sharon Stone

Meryl Streep

Antonio Banderas

David Schwimmer

Steven Soderbergh

Gary Oldman

Alfonso Cuarón