Nya ’Baby-bossen’ är mest knasigt krystad

Uppföljaren sänks av gapig kalabalik och småtrista skämt

”Baby-bossen 2: Familjeföretaget”
”Baby-bossen 2: Familjeföretaget”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Baby-bossen 2: Familjeföretaget

Regi Tom McGrath, med svenska röster av Ola Forssmed, Sussie Eriksson, Lily Wahlsteen, Björn Kjellman.


FILMRECENSION. Det är inte många animerade barnfilmer som spolar framåt 30 år i handlingen. Det gör ”Baby-bossen 2”. Men allt är sig ändå likt.

ANIMERAT ÄVENTYR. Det finns en scen i början av filmen där åttaåriga Tabitha, dotter till första filmens huvudperson Tim, ger sin far feedback. Han har alltid haft väldigt livlig fantasi, men den där godnattsagan om ”baby-bossen” har sina logiska luckor, påpekar Tabitha.

Det är en rolig blinkning åt det faktum att första filmen (från 2017) var egentligen helt obegriplig och bäst tolkas som just en fantasi inne i Tims huvud. Men den här uppföljaren kör på i samma spår. Nu har alltså 30 år gått, Tim är vuxen och har gift sig. Tillsammans med Carol har han Tabitha och babyn Tina. ”Baby-bossen” själv, Tims bror Ted, har satsat på karriären och bröderna har glidit isär.

En skurkaktig skolrektor

En dag upptäcker Tabitha att Tim talade sanning. Även Tina är en ”babyboss” i förklädnad – hon talar med en vuxen röst och befinner sig i familjen på uppdrag. Tim, Ted och Tabitha kastas in i ett äventyr där en skurkaktig skolrektor planerar att göra zombies av alla föräldrar.

”Baby-bossen 2: Familjeföretaget”
”Baby-bossen 2: Familjeföretaget”

De två ”Baby-bossen”-filmerna visar att regissören Tom McGrath brottas med sig själv. Här finns större ambitioner än vad vi är vana vid; båda filmerna är enormt fartfyllda färgexplosioner med kreativ animation och filmskaparna försöker beröra oss med teman om syskonkärlek och familjens värde. Det är nästan så att man anar en vilja att utmana Pixar, även om det är tydligt att de inte riktigt vet hur de ska få till det.

Storyn vägrar engagera

McGrath är trots allt även mannen bakom ”Madagaskar” och ”Megamind”, filmer som mest vill roa ungarna med pruttskämt och gapig kalabalik. ”Baby-bossen 2” sänks av småtrista skämt och en story som vägrar engagera eftersom den är så knasigt krystad.

Men jag blir inte överraskad den dagen Oscarsnomineringarna presenteras och sången ”Together we stand”, skriven av Gary Barlow, finns med där.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE