Dokumentär farligt nära klichéerna

”Marisol” slutar precis där den borde ha börjat

”Marisol”
”Marisol”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Marisol

Regi Stefan Berg och Amanda Erixon Ekelund, med Fredrik Ekelund/Marisol M m fl


FILMRECENSION Dokumentär om författaren Fredrik Ekelund, som vid 64 års ålder kom ut som transvestit. Som Marisol M.

DOKUMENTÄR Vid 64 års ålder kom författaren Fredrik Ekelund ut som transvestit, och det var i Köpenhamn som Marisol tog sina första steg. Nu åker hon ofta dit för att leva nattliv. 

 "Jag brände ner vårt radhus med min blick / Aska, ruiner, min älskade familj / Ingenting kvar förutom flagor / Ur denna kalla eld kom jag / Svedd, men vid liv" 

Bakom kameran finns regissören Stefan Berg och Fredriks/Marisols dotter Amanda Erixon Ekelund, och resultatet i stort känns kanske också lite som ett barns blick på en förälder man inte riktigt förstår och också är en smula arg på. Det finns en fixering vid förvandlingsögonblicken när läppstift målas och peruker dras på, och nästan oavsett om Marisol/Fredrik är på kalashumör, är sorgsen eller bara kör bil är tonen så pass pianoklinksledsen att det ibland hamnar farligt nära filmklichéerna om transvestism som något per automatik vinpimplarsorgset där under festen, ytan och sminket. Först i de allra sista sekunderna, när Marisol är på fotbollsmatch och ropar MALMÖ MALMÖ börjar en dokumentär jag verkligen skulle vilja se. 


Visas på bio.

Publisert:

LÄS VIDARE