Undergång som underhållning

Nya Avengers är mörk och lång

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Avengers: Infinity war

Regi Anthony/Joe Russo, med Chris Hemsworth, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Robert Downey jr, Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Chadwick Boseman, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chris Pratt, Paul Bettany, Peter Dinklage.

ÄVENTYR Pang. Rakt in i striden, mörker och elände, krossade hjältar och skurken Thanos som berättar hur han ska ta över universum.

Filmen tar vid direkt där ”Thor: Ragnarok” slutade, med flyende befolkning från den förstörda planeten Asgård. Den är också uppföljare till ”Guardians of the galaxy vol 2” och fortsättning på ”Black panther” som fortfarande går på bio. Häftiga landet Wakanda är viktig spelplats här.

Rörigt? Det här är alltså film nummer 19 i serien Marvel cinematic Universe, som startade med ”Iron man” 2008. Det är gott om superhjältar i gänget, men här kommer ännu fler. Avengers möter kamraterna i Guardians of the galaxy, och det visar det sig att de två serietidningsgrupperna inte känner till varandra.

Men den som ska ha utbyte av ”Avengers: Infinity war” ska nog känna till dem, och ha sett en bunt tidigare äventyr.
Jag tyckte bättre om ”Guardians of the galaxy vol 2” och ”Thor: Ragnarök”, som är gjorda med mycket humor och glimten i ögat. ”Infinity war” är mer tungsint och dystopisk.

Den onde Thanos vill minska befolkningen på alla universums planeter med hälften. Folkmord är ett seriöst ämne för en serietidningsfilm, men filmen är svår att ta på allvar.

Hur ska Thanos bli mäktig och omöjlig att stoppa? Genom att samla in sex evighetsstenar, som har varsin kraft. Han och hans hantlangare ska hitta stenar ungefär som Sauron jagade ringar i Tolkiens böcker. Handlingen är enkel nog för att mindre barn ska förstå den, och stenarna ser ut som färgglada leksaker. Filmen rör sig mellan olika planeter och rymdskepp.
De lite äldre kan ha behållning av sevärda skådespelare.

Marvel-serien har några av planeten jordens bästa aktörer, som Benedict Cumberbatch (doctor Strange) och Tom Hiddleston som är asaguden Loke.

Typisk. Loke är Thors onde/opålitlige bror, som sedan hjälpte till på hjältarnas sida. En gång dog han, men dök upp igen och var komiskt kul i Ragnarök.

Vad som helst kan hända och det är svårt att hänga med i striderna. Alla har fantastiska krafter, men vad de kan göra och tåla verkar slumpartat. Samma figur som kan stå emot utomjordiska energichocker ramlar omkull vid en spark mot benet.

Det är gott om specialeffekter som slåss mot varandra. Digitala artister jobbar lika hårt som stuntmännen. Det bullrar och exploderar.

En styrka är att Marvel vågar ta oväntade vägar, och nya filmen är aldrig tråkig. Men får lång och med för många figurer. Genren passar bättre för underhållning än undergång.

Publisert:

LÄS VIDARE