Modernare kvinnosyn i nya "Bert"-filmen

FILM

Anders Jacobsson: Det blir inget ”ballaballaballa” nu

1 av 4
”Bert - den siste oskulden” blev långfilm 1995.

Snart återvänder Bert till filmduken.

Men den här gången är det en mer genusmedvetna tonåringar som syns där.

– Min uppgift är att se till att Bert får vara Bert även i en ny tid, säger Sören Olsson till svt.

Precis som Nöjesbladet tidigare rapporterat om är den kända tonårskaraktären Bert Ljung tillbaka efter 21 år. Det är 33 år sedan Berts första dagbok släpptes. En bok som följdes av både en tv-serie och en långfilm. Nu är skaparna Anders Jacobsson och Sören Olsson tillbaka med en ny film, men den här gången kommer Bert Ljung att uppdateras en aning på jämställdhetsdiskussionerna. 

– När vi skrev den första boken var jag själv 24. Jag inte mycket erfarenheter av livet och genustänk var inte direkt på tapeten, säger Anders Jacobsson till svt.

”Ballaballaballa”

Ett omodernt exempel från 90-tals serien är de kända ”balla balla balla”-scenerna.

I en av dem grabbar översittaren Klimpen tag i en tjejs rumpa samtidigt som han skriker ut ”Balla balla balla!”. Som svar får han bara lite fnitter.

När Bert försöker sedan samma sak får han istället en örfil med orden ”Vad gör du ditt äckliga snuskäckel?”.

– Det blir inget ”ballaballaballa” nu, konstaterar Anders Jacobsson och fortsätter:

– Om det blir det så är det med ännu större konsekvenser. Man ska inte ”höhö”-a bort det, speciellt i år när det handlat så mycket om att tjejer inte får vara i fred.

Måste låta Bert vara Bert

Författarna är å andra sidan tydliga med att de inte vill leverera moralkakor eller skriva folk på näsan. Även om värderingarna behöver uppdateras har de varit noga med att låta Bert vara den filosoferande 13åring han är.   

– Han är ingen superhjälte, utan en mjukis på många sätt. Han är osäker och vill bli uppskattad och beundrad. Det är viktigt att moderinsera, men inte ta bort själen. Min uppgift är att se till att Bert får vara Bert även i en ny tid, säger Sören Olsson till svt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bert