Stramt kostymdrama om musik och klass

Foto: © Christian Schulz / © Christian Schulz
Mor och dotter i Wiens salonger.

avJens Peterson

FILM

Mademoiselle Paradis

Regi Barbara Albert, med Maria Dragus, Devid Striesow, Lukas Miko, Maresi Riegner.

DRAMA 1777 i Wien i de rikas salonger. 18-åriga pianisten Maria Theresia von Paradis imponerar med att vara briljant pianist trots att hon inte kan se. Hennes ganska förmögna föräldrar har provat olika, fruktansvärda, behandlingar för att ge henne tillbaka synen hon förlorade som 3-åring. Filmen skildrar hur hon skickas till omstridde läkaren Franz Mesmer, som försökte bota patienter med magneter och en osynlig vätska.
Maria börjar få synen delvis tillbaka när hon bor hos Mesmer tillsammans med andra patienter. Men det gör att hon spelar sin klaviatur sämre.
Maria Dragus är mycket bra i huvudrollen, i ett stramt kostymdrama där människors värde diskuteras skoningslöst under dyrbara dräkter och peruker. Hon är beroende av ekonomiskt stöd.
Den riktiga von Paradis hade en lång karriär, var elev bland annat till Salieri och Mozart lär ha skrivit en pianokonsert åt henne. Hon blev själv kompositör och startade en musikskola för blinda i Wien. Det finns mycket mer att berätta om en intressant personlighet.
Filmen skildrar en kort period av Maria Theresia von Paradis liv, och sätter igång tankar kring klass och makt, kring läkande, kring våra sinnen. Är synen eller musikörat viktigast för Maria och hennes föräldrar?