Mejla

Jan-Olov Andersson

”Gräns” dominerar inför Guldbaggegalan – men en hel del blev också rätt så fel

Bild ur ”Gräns”.
Bild ur ”Gräns”.

FILM

”Gräns” fick, som väntat och fullt rättvist, flest Guldbagge-nomineringar, nio stycken.

Men nomineringsjuryn var snål mot populära filmer som ”Ted – för kärlekens skull” och ”Tårtgeneralen”. Och trampade, som vanligt, snett i dokumentärfilmsklassen.

Att Ali Abbasis ”Gräns” – Cannes-vinnare, Sveriges Oscarsbidrag, hyllad och uppmärksammad runt hela världen – skulle dominera var rätt väntat. Nominerad i så gott som alla klasser, hade kunnat fått för bästa foto också. Inte mycket att säga om många nomineringar till ”Goliat” och ”Unga Astrid” heller.

Det är lättare att klaga lite på vilka som blev utan, även om det inte alltid finns några självklara namn eller filmer som borde plockas bort.

 

Ted Gärdestad-biografin och ”Tårtgeneralen” hade gott kunnat få fler nomineringar. Både Hannes Holm och Filip & Fredrik i regiklassen, där jag inte förstår hur duon Måns Månsson/Axel Petersén kunde bli nominerade. Det enda som är bra med ”Toppen av ingenting” är Léonore Ekstrand. Adam Pålsson var värd en nominering för bästa huvudroll och Peter Viitanen och Helena Bergström för bästa biroller.

Som vanligt, det tycks ha blivit en tradition, nobbade man ett självklart val i dokumentärfilmsklassen. Jane Magnussons ”Bergman – ett år, ett liv” vann strax före nyår pris som årets bästa europeiska dokumentärfilm. I Sverige blev den inte ens nominerad.

 

Andra som blev snuvade på nomineringar: Skådespelarna Simon J Berger och Karin Franz Körlof i ”Trädgårdsgatan”. Eva Röse, Henrik Norlén och Peter Andersson (”Innan vintern kommer”) och Fanni Metelius (”Hjärtat”) hade heller inte behövt skämmas över nomineringar. Felix Martinez och Joel Hilme för den suveräna swing- och jazzmusiken i ”Dansa först”.

Gladast på nomineringsgalan var det unga manliga kollektivet Crazy Pictures, som nog aldrig hade väntat sig att deras effektfyllda actionfilm ”Den blomstertid nu kommer” skulle tävla om titeln bästa film.

Mest spännande på själva galan om några veckor: Hur kommer Mikael Persbrandt, mycket rättvist nominerad för ”Tårtgeneralen”, reagera om han förlorar mot skådespelarna från ”Goliat” och ”Amatörer” – som alla är just glada amatörer?

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Så många plus får Guldbaggegalans klänningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Guldbaggegalan

Tårtgeneralen

Henrik Norlén

Léonore Ekstrand

Fanni Metelius

Hannes Holm

Karin Franz Körlof