Stormigt mördardrama

FILM

Gamla motsättningar och hotfull stämning i australiska Jindabyne

Foto: Nonstop entertainment
Splittrad familj Laura Linneys karaktär ställs inför svåra val när hennes make, spelad av Gabriel Byrne, hittar en mördad kvinna i ett vattendrag men fortsätter fiska.

Australiensiskt drama i regi av Ray Lawrence med bl a Gabriel Byrne, Laura Linney och Chris Haywood.

Jindabyne är en idyllisk småstad i Australien. Fyra män åker i väg för att fiska över helgen. Redan första kvällen hittar de ett kvinnolik i floden. De stannar ändå och fiskar ett par dagar. När de kommer tillbaka är alla upprörda, inte minst deras fruar.

”Jindabyne” bygger på en novell av Ray Carver, och historien var en del av ”Short cuts”, ”So much water so close to home”. Här finns kärnan i Carvers historia kvar. Det handlar om hustrun till fiskaren och om hennes ångest över vad maken gjort. I ”Jindabyne” är den unga flickan en aborigin och mordet väcker gamla motsättningar till liv. I filmens inledning får vi se mördaren som i sin bil väntar på ett offer, och ”Jindabyne” bygger ut den korta texten till ett mångbottnat porträtt. Ungefär som i regissören Ray Lawrences förra film, ”Lantana”.

Mycket rör sig kring parets lilleson och den lite äldre flickan han leker med. Jindabyne ligger vid en damm som bildats ovanpå en gammal stad. Pojken kan inte simma, är rädd för vatten och lyssnar med skräckblandad förtjusning på historier om vad som finns under ytan.

En hotfull stämning drar som en kall vattenström genom ”Jindabyne”.

Laura Linney och Gabriel Byrne är mycket bra i ett drama om föräldrar och barn, om att ta hand om varandra. Medan mördaren rör sig i berättelsens utkant. Som en thriller, men utan polisfilmens behov av lösning och förklaring.

Jens Peterson