Ångestladdad hjältehistoria

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus The Dark Knight en tivolitur med terapi

Amerikansk action i regi av Christopher Nolan, med bl a Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman och Maggie Gyllenhaal.

Världen är en hård plats där kampen för det goda aldrig tar slut och vi alla måste slåss mot ondskan inom oss. Där det är svårt att se skillnaden mellan skurkar och hjältar. Även den som startar med den godaste av viljor kan förvandlas till en hänsynslös hämnare.

Välkommen till Batmans ångestladdade Gotham.

Genre som växt upp

Men vänta nu – är inte det här en matinéunderhållning? En filmad serietidning med lite verklighetsflykt, käcka slagsmål och spännande jakter med raffiga fordon?

Inte riktigt.

Serietidningsfilmerna har växt upp, superhjältarna mår dåligt och Batman tävlar med Spindelmannen om att känna sig mest ensam när kärleken offras i kampen mot ondskan.

Superhjälten är som en sjöman alltid till havs, en soldat som aldrig får komma hem till freden.

Med åren har allt skickligare regissörer och skådespelare gått in i den här världen. Christopher Nolan och Christian Bale gjorde en stark start med ”Batman begins” och de borrar sig längre in i smärtan i ”The Dark Knight”.

Gotham, mest spelat av Chicago, har blivit en mer laglydig plats, men The Batman som han kallas är en kontroversiell figur.

Är han en brottsling när han tar lagen i egna händer?

Nej, tycker tuffe polisen Gordon ( Gary Oldman) och ännu tuffare nye åklagaren Dent ( Aaron Eckhart).

Men andra vill stoppa Batman.

Trasig joker

Det vill förstås också brottslingarna. In på scenen kommer Jokern som inleder med att råna maffian, men sedan söker samarbete med de kriminella i kampen mot Batman och lagens väktare.

Heath Ledger är fantastiskt bra som den trasige Jokern.

Han pratar med ett märkligt sörplande, slickar kring sina knivsåriga mungipor och hans skitiga kalufs och stripiga smink är från en annan värld än den klatschiga elegans som Jack Nicholson gav rollen 1989.

Jokern är både offer och gärningsman.

Det är fler som balanserar på den gränsen i en film som envist undersöker vad som är rätt och fel. Här finns till och med en moralfråga kring övervakning som gör ”The Dark Knight” aktuell mitt i svenska FRA-debatten.

Brott och straff, död och smärta. ”The Dark knight” är en mörk film, inte bara mentalt. Mycket utspelas på natten, i dunkel.

Det är också en spännande actionfilm. Och jo, här finns skojiga fordon och hisnande stunts och explosiva effekter. Det är tätt och skickligt berättat, med en suverän ensemble skådespelare.

Som en tivolitur med terapi.

Publisert:

Ämnen i artikeln