För snygg USA-version av chilensk film

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Gloria Bell

Regi Sebastián Lelio, med Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera, Jeanne Tripplehorn, Rita Wilson.

drama

Även de kring 60-strecket vill ha sex och kärlek.

Det är temat i ett sevärt romantiskt drama, som dock var ännu bättre innan det ”amerikaniserades”.

Gloria är en Los Angeles-kvinna kring 60-strecket med ett vanligt kontorsjobb. På kvällarna söker hon kärlek och/eller sex på dansklubbar för folk i samma generation. En kväll träffar hon Arnold och de inleder en romans. Sedan börjar problemen…
Hög igenkänningsfaktor, av flera skäl.
Även som man, är det lätt att känna igen sig i Glorias längtan och drömmar, även om allt berättas ur kvinnlig synvinkel.
Och är man filmkonnässör, så har man sett historien förr. Detta är nämligen en remake, en nyinspelning av chilenska ”Gloria” (1983), till på köpet gjord av samma hyllade regissör Sebastián Lelio. Inte nog med det, han har ofta nästan identiskt återskapat filmen scen-för-scen, även om sexscenerna är betydligt köttigare i originalfilmen.
Det är svårt att sätta fingret på varför, men… där originalet var snudd på mästerligt, är USA-versionen klart sevärd, inte mer. Kanske är Julianne Moore lite för filmstjärnesnygg för att man ska tro på att en lite dyster John Turturro ska få henne på fall. Eller så ”köpte” man historien lättare för att man inte hade något förhållande till Paulina García och Sergio Hernandez, två fantastiska skådespelare med en lite mer alldaglig utstrålning.

Publisert: