Spännande när Gunvald sätter fart

Foto: Mikael Persbrandt får stort utrymme som Gunvald Larsson.
Foto: Källa Bie och Simon Blyberg i en obehaglig thriller.
FILM

Väldigt spännande och en av de bästa filmerna i "Beck"-serien.

Det öppnar starkt. Först en mycket obehaglig inledning hemma hos en kvinna som blir misshandlad av mannen som kommer hem och äter. Hennes två barn blir rädda vittnen.

Följt av en komisk scen med de här filmernas roliga avbrott, Ingvar Hirdwall som spelar granne till den utmattade Martin Beck. Hirdwall och Haber har en underbar scen kring fastlimmade tänder.

Persbrandt i huvudroll

Och så gör Gunvald Larsson entré. Det här är Mikael Persbrandts film. Gunvald Larsson har fått den största rollen i en historia som handlar om kvinnomisshandel, och manuset lyfter fram allt som gjort rollfiguren till den mest populäre. I Sjöwall-Wahlöös roman "Polis, polis, potatismos" fick läsarna möta Gunvald Larssons syster Lillan, en rik snorkig kvinna som hatade Gunvald. Här bor hon (Elisabeth Carlsson) i Djursholm och har inte träffat sin avskydde bror på 20 år.

Misstänker alla

När han dyker upp på hennes 40-årsdag är det för att misstankarna om kvinnomisshandel också gäller de välbärgade där allt ser fridfullt ut på ytan.

Harald Hamrell har gjort en skicklig thriller, som är spännande så länge den pågår. Fint använda Stockholmsmiljöer ger bra inramning.

Gunvald Larsson är alltid misstänksam mot allt och alla. Här får han både vara snabbtänkt och leda actionscenerna i finalen.

Även den skickligt berättad.

Beck - skarpt läge

Jens Peterson