En fransk film som gör stor dramatik av vardagliga händelser

Och Léa Seydoux är bättre än någonsin

Publicerad 2023-03-02

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En vacker dag…

Regi Mia Hansen-Løve, med Léa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Poupaud, Nicole Garcia.


Med en ny kortklippt frisyr är det nästan så man inte känner igen Léa Seydoux.

Som skådespelerska, är hon dock precis lika bra som vanligt.

DRAMA. Efter att ha varit mer eller mindre glamorös i ett flertal filmer nyligen, bland annat de två senaste James Bond-filmerna, är Léa Seydoux snudd på oigenkännlig i sin nya franska film.
Kortklippt, osminkad, alltid vardagsklädd, ser vi henne här som Sandra, en ung änka och ensamstående mamma, till en ung dotter (Camille Leban Martins). Lönen från jobbet som översättare räcker med nöd och näppe till hyran för deras lilla Paris-lägenhet.
Samtidigt blir hennes far Georg (Pascal Greggory), pensionerad filosofilärare, allt sämre i en sjukdom där han förlorar både syn och minne. Hur hitta ett hem till honom? Vad ska man då göra med alla böcker, det som har präglat hela hans liv?
I denna röra möter hon Clément (Melvil Poupaid), en gammal vän, som snart blir hennes älskare, trots att han är gift. Sandra, som efter flera års celibat, plötsligt upptäcker hur viktigt det är med närhet, sex och förälskelse, tänker inte släppa honom så lätt…
Precis som i förra filmen ”Bergman Island” har regissören Mia Hansen-Løve hämtat stoff från sitt eget liv (hennes far hade en liknande sjukdom). Hon förmår göra stor dramatik av vardagliga händelser. Och på ett lite lågmält sätt är Léa Seydoux bättre än någonsin.

Filmen visas på bio.Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln