Hon jagas – av ett polaroidspöke

Billiga effekter i norskamerikanska skräckfilmen Polaroid

avStefan Hedmark

Polaroid

Regi Lars Klevberg, med Kathryn Prescott, Tyler Young, Samantha Logan.


FILMRECENSION. Kanske är en polaroidkamera ett så obekant begrepp för en tjugoåring att det skulle kunna vara skräckinjagande.

Men här dras den tanken måhända ett varv för långt.

SKRÄCK. Vi möter en high school-elev, Bird (Kathryn Prescott), som har överlevt ett svårt trauma. Hon får en gammal fin polaroidkamera från 1970-talet i present av en kompis som jobbar i den antikvitetsbutik där hon har en deltidstjänst.

Det dröjer inte länge förrän hon inser att kameran har en besvärlig nackdel – alla som fotograferas möter en gruvlig död.

Gjorde ”Child’s play”

Det var bara några veckor sedan som den norske regissören var bioaktuell med nyinspelningen av ”Den onda dockan”. Den här berättelsen är baserad på en kortfilm som han gjorde 2015 och spelades in för flera år sedan, men blev liggande på en hylla. Det var en av flera filmer som försenades på grund av #metoo-skandalerna kring mogulen Harvey Weinstein.

Tyvärr hade den lika gärna kunnat ligga kvar och damma. Det börjar bra, med några scener som är effektfullt iscensatta. Men berättelsen saknar originella inslag och förlitar sig alltför ofta på skräckgenrens välbekanta klichéer.

När Bird berättar för sina kompisar i skolan att alla som fotograferas med kameran dör gör hon det med sådant gravallvar att man undrar om de här människorna aldrig har sett skräckfilmer förut. Det blir ofrivilligt komiskt.

1 av 2 | Foto: SF
”Polaroid”.

Den slutliga spiken i kistan är den sista halvtimmen där de billiga visuella effekterna gör allt annat än övertygar.

Spansk skräckstjärna

Rollistan piggas upp av att ”Twin Peaks”-veteranen Grace Zabriskie gör ett inhopp, liksom Mitch Pileggi från ”Arkiv X”. Spanske skräckstjärnan Javier Botet, mannen med de kusligt långsmala armarna och fingrarna, gestaltar polaroidspöket. Men det säger aldrig klick om den här filmen.

”Polaroid” har biopremiär på fredag, den 19 juli.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ARTIKELN HANDLAR OM