Ett giganternas möte det stundtals slår gnistor om

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

DRAMA

The professor & the madman

Regi ”P B Shemran”, med Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer, Eddie Marsan, Jennifer Ehle, Steve Coogan.

Mel Gibson och Sean Penn.

Stundtals slår det gnistor om de två giganternas samspel.

Fast i en film som kanske inte blev fullt så bra som den hade kunnat bli.

Filmens professor är James Murray (1837-1915), självlärt språkgeni som var redaktör för Oxford English Dictionary, världens ledande lexikon för det engelska språket, från 1879 till sin död. Han tog över jobbet och stöttades av grundaren Frederick Furnivall (1825-1910). De spelas av Mel Gibson och Steve Coogan, båda mycket bra. Gibson gör det med en slags lågmäld auktoritet.

Filmens madman är WC Minor (1834-1920), amerikan, kirurg under amerikanska inbördeskriget, som sedan flyttade till England, mördade en man och dömdes till vård på ett mentalsjukhus. Han var schizofren, men också ett språkligt geni. Efter att ha räddat livet på en vakt på sjukhuset, fick han privilegier. Som att husera i biblioteket bland alla böcker han älskade. Sean Penn spelar honom, tyvärr lite för ofta med ett slags så-här-gör-Nicolas-Cage-när-han-ska-spela-galen-attityd.

När Murray bad allmänheten om hjälp med lexikonet, för att skynda på jobbet, bidrog Minor med tusentals bidrag. De båda blev vänner. Sedan följer åtskilliga andra turer som inte ska avslöjas…
Mel Gibson köpte rättigheterna till Simon Winchesters bästsäljande roman redan 1998. Ett tag skulle John Boorman, sedan Luc Besson, sedan Gibson själv regissera. Det blev Farhad Safinia, som Gibson hade jobbat med på ”Apocalypto” 2006. Den här filmen spelades in redan 2016. Sedan blev Gibson/Safinia osams med producenterna, som vägrade låta dem göra kompletteringar, filmen hade redan dragit över budget. Därav regissörens pseudonym, därav det faktum att Gibson hoppade av all pr-verksamhet kring det som från början hade varit ett drömprojekt för honom.

Några tongivande amerikanska filmkritiker har mer eller mindre slaktat filmen, men dålig är den absolut inte. Snarare en fascinerande historia nog inte så många känner till. Habilt men konventionellt berättad, med många bra skådespelare i alla biroller.

Och ibland visar Gibson och Penn, fast på helt olika sätt, varför de blev de superstjärnor de är, eller åtminstone en gång var.

Filmen finns att köpa från 8 juni och hyra från 22 juni på flera streamingtjänster.

Publisert: