Pensionsfärdig Rambo förintar Mexikokartell

Fansen kan lita på att blodet sprutar

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Rambo: Last blood

Regi Adrian Grünberg, med Sylvester Stallone, Paz Vega, Sergio Peris-Mencheta.


FILMRECENSION. Har du aldrig sett en tortyrscen där Sylvester Stallone sliter loss nyckelbenet på en annan människa?

Jamen, då har du något att se framåt emot.

ACTION. Av alla filmer i den här blodstänkta serien är det ”First blood” (1982) och den nu bioaktuella ”Last blood” som mest påminner om westerns. John Rambo är den ultimata, tystlåtna ensamvargen som hamnar i strid, med rättvisan i första filmen och med ett banditgäng i den femte.

När vi möter honom igen har det gått tio år sedan den fjärde filmen, då han slaktade sig igenom Burmas djungler. Nu är han redo för pensionen. Rambo har kommit hem igen och tar hand om sin ranch, men spåren från allt han har upplevt har märkt honom. Det händer att han plågas av hallucinationer från Vietnamkriget och under ranchen har han byggt vidsträckta tunnlar där han lever ut all vrede han tampas med.

Man kan undra om han inte skulle må bättre av att låta bli tunnlarna och bara klappa sin häst?

Hålls fången av kartell

Så försvinner tonåriga Gabrielle (Yvette Monreal) i Mexiko. Hon är en närstående släkting till Rambo och han korsar gränsen för att följa hennes spår. Det leder till en kartell där hon hålls fånge som neddrogad prostituerad. Efter ett synnerligen dåligt beslut hamnar Rambo i livsfara, men räddas av en frilansjournalist (Paz Vega). Hon blir nyckeln in i kartellen när Rambo utkräver hämnd…

Höjdpunkten är förstås de sista tjugo minuterna då slutstriden med kartellen utspelas i Rambos tunnlar. Aldrig har det väl varit tydligare hur mycket hans ursprungliga fiender, nordvietnameserna, har format honom.

Likt Kevin i ”Ensam hemma” har Rambo en massa finurliga fällor att erbjuda inkräktarna. Det är då filmen lägger in högsta växel – det blir en symfoni av kroppar som genomborras, sprängs eller lemlästas, allt serverat med ett barockt sinne för humor och, i slutscenerna, ett okontrollerbart raseri.

Väderbitet ansikte

Manuset har logiska luckor, Vegas rollfigur är illa skriven. Men seriens fans kan ändå lita på Stallones väderbitna ansikte. De utkräver blod och det är vad de får.

”Rambo: Last blood” har biopremiär i morgon, den 20 november.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE