Biografer

Årets stora julfilmer på bio dras tillbaka

Pia Grünler på SF Film bekräftar

Av: 

Rosanna Berg

FILM

Årets stora julfilmer på bio ställs in.

Det bekräftar Pia Grünler, distributionschef på SF Studios i ”Kulturnytt”.

– Vi får titta på nya datum inför nästa år, säger hon.

David Sundin, Anders Johansson, Henrik Dorsin och Hedda Stiernstedt i ”Se upp för Jönssonligan”.
David Sundin, Anders Johansson, Henrik Dorsin och Hedda Stiernstedt i ”Se upp för Jönssonligan”.

Under måndagen kom nya restriktioner om att allmänna sammankomster nu begränsas till max åtta personer inledningsvis i fyra veckor. Och med bara drygt en månad kvar till jul ser det inte ut att bli någon traditionsenlig filmvisning i mellandagarna.

Pia Grünler är distributionschef på SF Studios som producerar och distribuerar många av biofilmerna i Sverige. I ”Kulturnytt i P1” gav hon beskedet om att årets julfilmer ställs in.

– Vi lyfter de premiärer vi hade nu i slutet av november och december till nya datum tills vidare. Vi får titta på nya datum inför nästa år. Det är både svenska och internationella filmer, säger hon.

Det menar även sajten Moviezine som skriver att julens svenska storfilmer som Colin Nutleys ”Bröllop, begravning och dop - filmen”, ”Sune: Uppdrag midsommar” och Tomas Alfredsons ”Jönssonligan” redan har skjutits fram till 2021.

Elis Gerdt i Sune - uppdrag midsommar.

”Det ser mörkt ut”

Filmstaden meddelade i dag att de stänger ner sina biografer under de veckor som restriktionerna gäller. Svenska bio däremot väljer att fortsätta hålla öppet för en maxpublik på åtta personer.

– Vi får visa de filmer som går att visa. ”Greta” har ju premiär på fredag. Då får vi visa den på flera salonger för att ge den mer kapacitet och på så vis hjälpa den filmdistributören som har hamnat i den sitsen efter det här beskedet, säger Peter Fornstam, VD på Svenska bio.

Men han kan inte bekräfta något om hur det blir med julens biofilmer, helt enkelt för att han inte vet i dagsläget.

– Ingen vet, alla avvaktar och ser hur det här utvecklar sig. Kommer det inga besked om lättnader, eller att de kommer för sent, då blir det inga premiärer till jul.

– Vi hoppas att om vi skulle få lite tydlighet och klarhet i vad som gäller från juldagen så finns det fortfarande en chans att rädda en del av julen. Men som sagt, det ser mörkt ut, säger han.

Helena Bergström.

Helena Bergström: Vi ses så fort läget förbättras

Under onsdagskvällen gick även skådespelaren Helena Bergström ut på Instagram och bekräftade att premiären av Colin Nutleys ”Bröllop, begravning och dop - filmen” som hon medverkar i flyttas fram på grund av de nya restriktionerna.

”Så fort läget förbättras och det är möjligt att sitta tillsammans i en biosalong (med avstånd förstås!) ses vi!”, skriver hon i inlägget.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske lagom till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Filmstaden stänger sina biografer

ÄMNEN I ARTIKELN

Biografer

Filmstaden (f d SF Bio)

SF Studios

Tomas Alfredson

Colin Nutley

Jul