Svenska filmen är sjufaldigt nominerad till Afrikas Oscar

"Hoppas det öppnar för andra perspektiv"

Foto: Pressbild
"Medan vi lever" gick upp på bio i höstas och kretsar kring Ibbe, spelad av rapparen Adam Kanyama, som följer med sin mamma Kandia från Sverige till hennes hemland Gambia. 
FILM

Dani Kouyatés film "Medan vi lever" är sjufaldigt nominerad på Afrikas motsvarighet till Oscarsgalan – African Movie Academy Awards.

Men svensk media har fått kritik för att uppmärksamma framgången dåligt.

"Medan vi lever" gick upp på bio i höstas och kretsar kring Ibbe, spelad av rapparen Adam Kanyama, som följer med sin mamma Kandia från Sverige på en identitetssökande resa till hemlandet Gambia.

Filmen har hela sju nomineringar inför galan i Lagos, Nigeria på lördagen, bland annat i kategorin bästa film av afrikan som lever utomlands. Regissören Dani Kouyaté är inte överraskad över att det är en film på svenska som fått så många nomineringar, säger han över telefon.

– Nej jag är överraskad för att det är så mycket (skratt). Det är fantastiskt för mig som filmskapare. Jag gjorde en svensk film men jag ville att den skulle vara universell, oavsett språk.

"Borde ha blivit större"

Nyheten om att filmen nominerats till sju priser på Afrikas största filmgala borde ha blivit större. Det tyckte birollsinnehavaren Richard Sseruwagi, som i en intervju i Dagens Nyheter menade att bristen på uppmärksamhet berodde på att skådespelarna inte var blonda och blåögda.

TT: Varför tror du inte att filmen fått mer uppmärksamhet i Sverige?

– Jag kan inte svara på det exakt, säger Dani Kouyaté. Jag kommer från Burkina Faso och har bott här i tio år och fick möjligheten att göra en svensk film. Det är första gången en afrikansk filmskapare gjort det, och det kanske är en av anledningarna.Ingen plats på bio

Samtidigt ser regissören problemet mer som en kamp om utrymmet mellan konstnärlig och kommersiell film.

– Det är inte lätt för film just nu. Det är inte bara en fråga om afrikanska perspektiv utan om kommersiella och icke-kommersiella filmer, och min film är inte kommersiell. Det är ett av problemen. Många bra filmer har ingen plats på biograferna nu, eller visas bara i ett par veckor innan de kastas ut på grund av trycket från de kommersiella filmerna. Men jag har haft tur, så jag kan inte klaga särskilt mycket. Att ha SFI (Svenska filminstitutet) bakom sig är en seger i sig. Jag hoppas att det här kan öppna nya dörrar för andra sorters perspektiv, som mitt.

"Medan vi lever" finns på strömningstjänster som SF Anytime och Viaplay och ska visas på SVT i höst.

Foto: TT
Dani Kouyatés film "Medan vi lever" är sjufaldigt nominerad på Afrikas största filmgala.