Oscarsgalan 2017

Svenska stjärnan kan stoppas från Oscarsgalan

Av: 

Louise Åström

Patrik Jäverbo

FILM

”Ove”-skådespelaren: ”Det är inte ens säkert att jag kommer in”

Svenska Bahar Pars, 37, är Oscarsaktuell med filmen ”En man som heter Ove” men kan nu komma att bojkotta galan.

Anledningen?

USA:s president Donald Trump förbjuder personer från bland annat Iran att komma in i landet.

Den svenska skådespelaren ­Bahar Pars, 37, är född i Iran och spelar en av ­huvudrollerna, Parvaneh, i ”En man som heter Ove.” Nu funderar hon på bojkott eller protest på plats mot Donald Trump.

– Det är klart att jag har funderat jättemycket på det, jag känner ju att ena sidan att det här är så mycket större än bara ”Vad ska jag ha på mig?” utan politiskt är det mycket större. Jag tänker att mina kollegor som har ju blivit nekade visum, så på ett sätt vill jag åka dit för att ta det mediala utrymmet.

Bahar Pars säger att hon hade problem att komma in i USA redan i höstas när filmteamet skulle ­marknadsföra filmen.

– Visumet tog nästan två månader och jag fick inte åka på mitt svenska pass, det skulle inte förvåna mig om ingen som är född i Iran kommer in, säger hon till TT.

”Går hellre dit”

Enligt Bahar Pars är bojkott ett alternativ hon övervägt, men att hon förmodligen kommer att åka till galan som en markering. På så sätt skulle hon kunna göra ett starkare ställningstagande för de iranier som inte släpps in i landet från röda mattan än från Sverige.

– Det är kanske mer värdsligt stort att jag kan säga ”Hej, jag står här, jag är muslim, och jag är iranier, det tror jag är mycket större, saker ställs på sin spets så mycket mer. Det här är början till en mycket farlig värld, det är som andra världskriget, man separerar människor och länder.

Iransk regissör hindras

Enligt Trita Parsi, svensk statsvetare och grundare av det nationella iransk-amerikanska rådet är det bekräftat att den iranske ­regissören Asghar Farhadi hindras från att ­resa in i USA och delta på galan ­efter de rese­regler som president Donald Trump ­infört.

Trump har utfärdat ett förbud som gör att personer från sju länder nekas inträde i USA. Dessa länder är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Syrien, Sudan och ­Jemen. Detta trots att ­Farhadi är berömd långt utanför Iran och redan har vunnit en Oscar tidigare.

Taraneh Alidoosti, en av skådespelarna i ”The salesman”, har tidigare meddelat att hon tänker bojkotta galan på grund av förbudet.

ANNONS

Handla festkläder från små till stora storlekar under vinterns stora rea hos Cellbes. Upp till 60% rabatt på tusentals varor!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

De belönades med Oscar – och försvann
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Oscarsgalan 2017

LÄS VIDARE

”Det pratades skit, jag var en nobody som hade knullat mig upp”

ÄMNEN I ARTIKELN

Oscarsgalan 2017

Oscarsgalan

USA

Donald Trump

Iran

Bahar Pars