Slipat drama med Oscarssugen Will Smith

”King Richard” undviker sentimentala fällor

”King Richard”.
”King Richard”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

King Richard

Regi Reinaldo Marcus Green, med Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton.


FILMRECENSION. I skuggan av ”Den osannolike mördaren” kommer en film där de inblandade familjemedlemmarna inte bara har välsignat berättelsen, utan även tjänar pengar på den.

”King Richard” är garanterat fri från kontroverser.

DRAMA. Frågan om hur vi ska skildra personer som har funnits, eller fortfarande finns, i verkliga livet kommer alltid att vara aktuell – och innebära en svår balansgång. ”Den osannolike mördaren” fick svidande kritik för att den slår fast att Stig Engström mördade Olof Palme, något som sannerligen är långt från bevisat.

En kommande film om prinsessan Diana, ”Spencer”, går också långt i den intima skildringen av hennes mentala tillstånd och sjukdom där man kan fråga sig hur närmaste familjen ser på saken.

”King Richard”, som följer tennisstjärnorna Venus och Serena Williams uppväxt, är däremot en familjeaffär, där systrarna själva står som medproducenter. Vi möter familjen Williams när Venus och Serena ännu är barn, omkring 1990. Deras föräldrar, Richard och Oracene (Will Smith, Aunjanue Ellis), har själva tränat dem och hoppas kunna befria dem från ständigt hotande gängkriminalitet i Los Angeles.

Sopar banan med motståndarna

Richard lyckas tjata sig till tennistränaren Paul Cohens (Tony Goldwyn) uppmärksamhet och snart får Venus chansen att sopa banan med motståndare i juniortävlingar. Men Richard finner anledningar att bita handen som föder dem.

Will Smith i ”King Richard”.
Will Smith i ”King Richard”.

Paret Williams skiljde sig 2002 och visst skildras fadern som en komplicerad person vars stolthet, mediakåthet och oförmåga till ett öppet sinne hotar både äktenskap och relationen till döttrarna. Samtidigt konstaterar filmen att han hade rätt om det mesta och vågade stå emot ”den vita sportens” mest rigida föreställningar om vägen till framgång.

Filmen tar en föga smickrande blick bakom kulisserna på elitidrottens juniortävlingar. Ett drabbande eller kontroversiellt porträtt av familjen Williams blir det aldrig. Men det är rakt igenom intressant och engagerande. Sentimentala fällor undviks och filmen lyfts av sina skådespelarinsatser.

Försvinner in i sin roll

Ellis är strålande som Oracene och Smith bjuder på ännu en insats där han försvinner in i en roll, den här gången som den egensinnige Richard. Lite sliten, med en hukande stil, men ändå alltid ”kungen” i hushållet. Det överraskar knappast om en Oscarsnominering väntar. Även Jon Bernthal roar som en lyxlirande tränare vars relation med Richard blir alltmer frustrerande.

Slipat, javisst – men det är lätt att undra om inte ett mer kittlande drama hade kunnat skapas utan systrarna Williams styrning bakom kulisserna.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE