Filmrecensioner

Söt och 80-talsdoftande ny ’Ghostbusters’

Knyter an till originalet på ett smart och roligt sätt

Av: 

Stefan Hedmark

Mckenna Grace i ”Ghostbusters: Afterlife”.
Mckenna Grace i ”Ghostbusters: Afterlife”.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Ghostbusters: Afterlife

Regi Jason Reitman, med Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Carrie Coon, Paul Rudd.


FILMRECENSION. Vi kommer aldrig att lämna 80-talet bakom oss, eller hur?

ÄVENTYRSKOMEDI. Frågan är berättigad, för även om ”Ghostbusters: Afterlife” utspelar sig i nutid andas den 80-tal rakt igenom. Den vågar aldrig göra något utan att be originalet från 1984 om lov. Där ruvar en konflikt under ytan.

Första filmen må vara en härlig och harmlös komedi, men dess eftermäle har fått en sur bismak efter diskussionerna om 2016 års spinoff med kvinnliga spökjägare. Det var en film som fick Internets giftigaste fanboys att reagera med misogyn ilska. ”Afterlife” är som en motsatt reaktion till kontroversen, en film som sitter lugnt i båten.

Flera ingredienser gör att allt känns bekant och tryggt. Regissören är son till första filmens regissör, Ivan Reitman. Originalskådespelarna Dan Aykroyd, Bill Murray och Ernie Hudson dyker upp mot slutet i filmen som de ursprungliga spökjägarna. Filmen är tillägnad minnet av den fjärde ghostbustern i gänget, Harold Ramis, som dog 2014. En stor del av handlingen påminner om upplägget i första filmen. 80-talsnostalgin som omfamnar tv-serien ”Stranger things” gör sig påmind även här, inte bara för att en av dess skådespelare, Finn Wolfhard, har en stor roll.

En värdig uppföljare

2016 års ”Ghostbusters” vågade mer. Det betyder dock inte att ”Afterlife” är en dålig film. Tvärtom är det en värdig uppföljare som fortsätter berättelsen på ett smart och rejält underhållande sätt.

Mckenna Grace, Logan Kim och Finn Wolfhard i ”Ghostbusters: Afterlife”.

Filmens huvudpersoner är Callie (Carrie Coon) som flyttar med sina barn (Mckenna Grace, Wolfhard) till landsbygden i Oklahoma där hennes nu döde pappa bodde. Han var känd av grannarna som en märklig figur utan vänner och i hans gamla ruckel till hus finner barnen ledtrådar till hans förflutna. Samtidigt skakas marken av små jordbävningar som gör läraren Gary Grooberson (Paul Rudd) konfunderad. Och något djävulskt verkar lura nere i den övergivna gruvan.

Söt och rolig helhet

”Afterlife” knyter ihop sina trådar till en söt och rolig helhet. Samtidigt som spökhistorien och kopplingarna till vad som hände på 80-talet utvecklas charmas vi av flörtandet mellan Coon och Rudd, Wolfhards tonårseskapader och Graces nördighet.

Blixtrande effekter och hög fart bidrar till en Spielbergsk nostalgifest som är kul för stunden.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Bill Murray

Jason Reitman

Paul Rudd

Ivan Reitman