Välgjord och unik titt på porrens värld

Parad av förnedringar och övergrepp i svenska ”Pleasure”

Sofia Kappel i ”Pleasure”.
Sofia Kappel i ”Pleasure”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Pleasure

Regi Ninja Thyberg, med Sofia Kappel, Revika Anne Reustle, Evelyn Claire, Chris Cock, Dana DeArmond, Eva Melander.


FILMRECENSION. Porren är en dröm för vissa, mardröm för andra. Avslöjande naket men samtidigt byggt på fantasier som många av oss håller för oss själva.

”Pleasure” tar oss med bakom kulisserna.

DRAMA. Hon är en 20-årig svensk tjej som plötsligt dyker upp i Los Angeles. Hon kallar sig Bella Cherry och tänker bli porrstjärna. Karriären är påbörjad på sedvanligt hemmasnickrat sätt, med sociala medier-konton där hon lägger ut nakenbilder. I Los Angeles flyttar hon in i ett hus tillsammans med andra tjejer som försöker slå igenom i porrbranschen.

Det första uppdraget är förstås trevande, men så småningom får Bella en vän i Joy (Revika Anne Reustle) – och hon siktar mot att bli en ”Spiegler girl”, att få ingå i porragenten Mark Spieglers stall. Men då gäller det att inte fega för några porriga utmaningar.

Besökte verkliga porrinspelningar

Bella Cherry spelas av Sofia Kappel som bokstavligt talat är en nykomling. När hon anlitades för rollen hade hon inte ens planer på att satsa på skådespeleriet, men hon är en av filmens stora styrkor. Kappels blåögda nybörjare är lika trovärdig som porrscenerna, detaljerat återskapade efter regissören Ninja Thybergs studier av verkliga porrinspelningar i Kalifornien. Det är inget äkta knullande vi ser, men däremot en mängd verkliga porrskådisar och gubbtrollet Spiegler som sig själv.

”Pleasure”.
”Pleasure”.

Ofta är utgångspunkten i de bilder som Thyberg väljer annorlunda från det vi förväntar oss. Här är det inte kvinnorna som är utlämnade, utan det är alltid männen som visas helnakna.

Parad av förnedringar och övergrepp

Däremot är kvinnorna förstås utlämnade i porrscenariot. En parad av förnedringar, övergrepp och våldtäktsfantasier, mildrat av att många är trevliga bakom kameran, vilket var något som gjorde djupt intryck på Thyberg under hennes inspelningsbesök. Vid ett tillfälle har Bella svårt att tåla örfilarna och spottloskorna i ansiktet. Men hon lär sig att kuvas av branschen, peppad av sin aningslösa mamma (Eva Melander) i ett tragikomiskt telefonsamtal.

Här ställer sig ingen på barrikader i en porrdebatt. Filmen nöjer sig med att bara visa industrin och dess arbetare, men på ett välgjort och unikt närgånget sätt. Glamouröst lika mycket som det är solkigt; det finns en ständig dubbelhet i porren. I den skildringen ligger filmens styrka, mer än i just Bellas förutsägbart naiva resa.

Filmen har biopremiär i morgon, den 8 oktober.


Erik Enge i ”Tigrar”.
Erik Enge i ”Tigrar”.

Passa även på att se ...

... bioaktuella ”Tigrar”, en annan historia om en ung person som kastas in i ett överväldigande, potentiellt skadligt maskineri: elitfotboll.

Visste du att...

... den här storyn skildrades redan 2013 i en kortfilm som Thyberg gjorde, även den med titeln ”Pleasure”?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE