En biografi med punkig underton

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

DRAMA

Miss Marx

Regi Susanna Nicchiarelli, med Romola Garai, Patrick Kennedy, John Gordon Sinclair.

Hon var dotter till Karl Marx.

Och hade svårt att leva upp till det arv som det innebar.

Italienska regissören Susanna Nicchiarelli gillar musik. Hon engagerade Trine Dyrholm att spela Velvet Underground-legenden i sina förra film ”Nico, 1988”. När hon nu har gjort ett kostymdrama i 1800-talsmiljö, har hon låtit tonsätta den med punkbandet Downboys Boys stenhårda musik, bland annat en cover av Bruce Springsteens ”Dancing in the dark”.
Och dansar i ett slags mörker gör väl huvudpersonen Eleanor Marx (1855-1898). Hon var dotter till Karl Marx (1818-1883), författaren till ”Det kommunistiska manifestet” och allmänt ansedd som en världens mest inflytelserika tänkare, om än omstridd. Filmen börjar med hans begravning.
Brittiska skådespelerskan Romola Garai ger effektivt kött och blod åt huvudpersonen. Som å ena sidan lever ett ganska välbärgat borgerligt liv, samtidigt som hon i sin fars anda kämpar för fattiga arbetare och kvinnors rättigheter. Å ena sidan är hon passionerat förälskad i en annan socialist och (tämligen misslyckad) pjäsförfattare (Patrick Kennedy), som dock är en skitstövel som ständigt bedrar henne och slösar bort familjens pengar.
Det är inte så lätt att leva som man lär. Filmen skildrar hur Eleanor Marx på ett drastiskt sätt tog konsekvenserna av det.

Filmen visas på bio.

Publisert: