Stjärnans regidebut satsar på fega klichéer

Gravallvarlig femte del i ”Insidious”-serien

Publicerad 2023-07-10

”Insidious: The red door”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Insidious: The red door

Regi Patrick Wilson, med honom själv, Ty Simpkins, Rose Byrne, Andrew Astor, Lin Shaye.


FILMRECENSION. Ett nytt besök i andevärlden.

Då tar stjärnan Patrick Wilson steget bakom kameran.

SKRÄCK. Femte filmen i skräckserien, som startade med den fortfarande bästa filmen 2010. Handlade i de två första delarna om familjen Lamberts möte med andevärlden och dödsriket The Further. Trean och fyran var prequels, som utspelades före ettan och tvåan. Då stod Lin Shayes demonjägare i centrum.

Nu handlar det åter om familjen Lambert. Filmen är alltså en fortsättning på andra filmen från 2013. Föräldrarna (Patrick Wilson, Rose Byrne) har skilt sig och sonen Dalton (Ty Simpkins) har börjat på konstskola.

Hans lärare (Hiam Abbass, från tv-serien ”Succession”) uppmanar eleverna att gräva i sitt förflutna. Dalton ritar domedagsteckningar och en röd dörr och, vips, så har han åter kontakt med The Further, med andevärlden och astrala projektioner (ut-ur-kroppen-upplevelser). Pappa Josh drabbas av liknande saker när han gräver i sin egen fars liv.

Sinclair Daniel livar upp lite grann som en skolkompis till Dalton, men annars är det tämligen gravallvarligt och debuterande regissören Patrick Wilson (mycket bättre som skådespelare) förlitar sig lite fegt på skräckklichéer.

Lite otäckt ibland, det rullar på i bra tempo, men något större avtryck lämnar inte denna femte (och sista?) del i serien.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS