Överhyllad men glimtvis romantisk

Sänker man bara förväntningarna får ”Past lives” garanterat godkänt

Publicerad 2023-09-22

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Past lives

Regi Celine Song, med Greta Lee, Yoo Teo, John Magaro


FILMRECENSION. Omsurrat romantiskt drama där man får följa två barndomsvänner som senare i livet möts igen. 

DRAMA. "Vilka tror du att de är för varandra?". Två män och en kvinna vid en bardisk på Manhattan, en röst från andra sidan som spekulerar i hur de tre hör ihop. Det ska visa sig att kvinnan i mitten heter Na Young/Nora (Greta Lee), och att männen är Hae Sung (Yoo Teo) och Arthur (John Magaro). Den förra är hennes barndomskärlek från uppväxten i Seoul, den senare hennes amerikanska judiska make.

Scenen är tagen direkt från den koreansk-kanadensiska debutregissören Celine Songs egna liv. "Past lives" är en berättelse om att ha två kulturer och språk i kroppen, om livsdörrar att öppna eller stänga, och mest av allt om det koreanska begreppet "In-Yun": tanken att två människor är kopplade till varandra genom ödet och tidigare liv. 

Vi hoppar fram och tillbaka på tidslinjen. Till 24 år tidigare, när flickversionen av Na Young bestämt sig för att gifta sig med Hae Sung. Till 12 år senare, när hon måste anstränga sig för att komma på hans namn när hon får plötslig lust att kolla upp honom på Facebook. Hackiga Skypesamtal, studier och livsbagage som fylls på olika sidor om havet. 

”Past lives”

”Past lives” är en av årets mest omsurrade filmer, med succé runt världspremiären på Sundance, tävlande om Guldbjörnen i Berlin, kritikerhyllningar och oscarsprat. Kanske är det ett resultat av den svårundvikliga besvikelse som brukar komma i bakvattnet, kanske har jag ett hjärta av sten – men på mig biter "Past lives" inte hårdare än en okej romantisk film. De inblandade kryssar mellan flera genuint vackra, starka och romantiska ögonblick, men däremellan dansar de som dockor efter målade fotsteg på golvet mer än beter sig som verkliga människor. Som om de efterapat hur människor gör när de är berusade, röker, håller i samma pinne på tunnelbanan med händerna alldeles nära eller tar hoppsasteg på gatan av lycka. 

Grundidén är bra, personregin alltså slarvigare. Kanske är det ett resultat av Celine Songs bakgrund inom teatern, men finliret som finns i manuset saknas i spelet som hörs och syns också från sista bänkraden. Men ja, sätter man sig där med snäppet sänkta förväntningar får "Past lives" garanterat godkänt.  


Visas på bio.

Greta Lee och Yoo Teo i ”Past lives”

”Eternal sunshine of the spotless mind”

Passa även på att se...

... det romantiska mästerverket "Eternal sunshine of the spotless mind", som det tittas på i "Past lives".

Visste du att...

... huvudrollsinnehavaren Greta Lee gör röster i de bioaktuella filmerna "Doggy style" och "Spider-Man: Across the Spider-Verse"?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln