Film

Hannes Holm till Toronto

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Världspremiär på filmfestivalen

Hannes Holms nya film ”Himlen är oskyldigt blå” får världspremiär på filmfestivalen i Toronto.

– De ser den som en ”crowdpleaser”. Det är längesedan jag har blivit så glad, säger Hannes Holm, som åker dit med bland annat Bill Skarsgård, 20.

Hannes Holm.

Foto: Foto: KARIN TÖRNBLOM

Filmen, som har Sverige-premiär först 15 oktober, har verklighetsbakgrund. Den skildrar några människor i och kring den så kallade Sandhamnsligan, som när den sprängdes 1975 var det största narkotikabeslaget i svensk kriminalhistoria.

Dalle spelar playboy

Peter Dalle spelar en karismatisk playboy och restaurangchef i Sandhamn. Bill Skarsgård är en yngling som får sommarjobb på hans krog och blir mer och mer insyltad i chefens affärer.

– Det ska bli jävligt roligt. Jag är 47 år, det ska bli kul att få komma ut och andas lite ny luft, säger Hannes Holm.

– När man gör film, tänker man inte ”festival”, utan på att göra en så bra film som möjligt. Så det här blir lite som julafton, att få visa filmen för en internationell publik. Samtidigt innebär det ju också en möjlighet för en bred internationell distribution för filmen.

– Publiken i Toronto vet inte vem jag är eller vad Sandhamn är, de har noll relation till det, så för dem blir det 100 procent film som de tittar på.

En av de största i världen

Filmen har varit klar för festivalen rätt länge och Hannes berättar att ledningen har sagt att de ser den som en ”crowdpleaser”, en underhållande film.

– Det känns som man behöver uppfinna en ny genre för de filmer jag gör, allvarliga-ämnen-med-lätt-hand.

Toronto International Filmfestival äger rum 9-19 september och räknas som en av de största i världen, efter Cannes, Venedig och Berlin. Hannes Holms film visas i sektionen Contemporary World Cinema – The best films from every corner of the earth”.

Med på resan till Toronto följer producenten Patrik Ryborn, Bill Skarsgård och, förmodligen, Peter Dalle.

”Borde försökt med Alexander”

Det innebär den första internationella uppmärksamheten för den yngsta skådespelaren i Skarsgård-klanen.

Sedan återstår det väl att se hur media i Toronto tacklar det. Om man ser honom som Stellans son eller heta Alexanders lillebror…

– Hade jag tänkt så, borde jag förstås ha försökt få med Alexander i filmen, ha ha, skämtar Hannes Holm.

– Bill fick rollen för att han var bäst, inte på grund av namnet. Det är ju det som är så bra med skådespeleri. Det går inte att fuska, för det syns.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyko fyller år - firar med upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: