Filmrecensioner

Knivskarp dialog i rasande tempo

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

The social network

Bild ur filmen ”The Social Network”.
Bild ur filmen ”The Social Network”.

DRAMA En av årets mest Oscars-hajpade och hyllade filmer i USA. Inte blir intresset mindre av att vi svenskar när som helst kan springa in i regissören David Fincher, när han tagit Hollywood till Stockholm, Uppsala med flera ställen för att just nu spela in USA-versionen av Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor”.

Om man, som jag, inte är någon typisk Facebook-användare (är med, men sköter sidan uruselt), är det just David Fincher som är dragplåstret. Känns som att det krävs en så mästerlig regissör för att blåsa liv i en historia om nördar som hukar bakom sina datorer, startar en webbsida som slår an hos miljoner människor runtom i världen – och sedan kommer det automatiska bråket om pengar.

Pratigt manuskript

Ben Mezrichs närgångna bok om Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har av Aaron Sorkin (mest känd för tv-serien ”Vita huset”) förvandlats till ett av de pratigaste manuskript som skådats. Men?… som det pratas. Dialogen är knivskarp och för hela tiden intrigen framåt, när Fincher hoppar fram-och-tillbaka mellan rättegången om miljonerna och hur alltihop startade i ett studentrum på Harvard-universitetet. Det var där som en halvpackad Mark Zuckerberg ( Jesse Eisenberg) en natt startade en webbsida, mest för att hämnas på flickvännen ( Rooney Mara, som ska spela Lisbeth Salander i Finchers film) som just hade dumpat honom.

Bästisen är källa

Fast just den biten lär vara påhittad. Och tycker man att filmen är negativ mot Zuckerberg, är det kanske på sin plats att veta att huvudsakliga källan till Mezrichs bok är Eduardo Saverin (spelad av Andrew Garfield i filmen), han som var bästis till huvudpersonen men manövrerades bort när Facebook växte.

Filmen har en suverän skådespelarensemble. Läckert bildspråk. Suggestiv musik. Knappt två timmar försvinner i rasande fart. Men filmen borde ha varit längre. Man får inget riktigt grepp om Mark Zuckerberg. Om hans bakgrund. Om varför han är så asocial. Om han är hänsynslös eller har någon slags diagnos så att han är så avstängd att han knappt fattar hur han körde över folk.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner