Inga fler Johan Falk-filmer

Av: Jakob Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den kommande säsongen kan bli den sista

1 av 4
Jakob Eklund som Johan Falk, här i ”Johan Falk: Kodnamn Lisa”.

På fredag har den sista filmen i den senaste Johan Falk-serien, ”Kodnamn Lisa”, biopremiär.

Ytterligare en säsong är planerad – men sen är det slut.

– Om vi gör en nästa säsong så är det den definitivt sista. Det finns ingen fjärde säsong, det är slutet. Det finns ett avslut för allihop, säger huvudrollsinnehavaren Jakob Eklund till Nöjesbladet.

Han har spelat Johan Falk sedan 1999 då den första filmen "Noll tolerans" hade premiär. Han tycker att ”Kodnamn Lisa” är den bästa Johan Falk-filmen hittills.

– Den får ihop alla de här bitarna som vi har kämpat för att få Johan Falk att vara.  Slutet på ”Kodnamn Lisa” öppnar för en helt ny händelsekedja. En kraftfull boll kommer i rullning.

Den nya serien om sex filmer med preliminär inspelningsstart 2014 följer ett nytt spår.

– Allt kulminerar på alla plan med ”Kodnamn Lisa”. Det var meningen. Jag tror att vi har dragit det så långt som är intressant att dra det med de karaktärerna vi har och det dilemmat vi har med specialpoliser som använder civilister som infiltratörer. Det ska dras till sin absoluta spets i säsong tre. Det är nytt material som jag känner jävligt starkt i magen av att berätta, säger regissören Anders Nilsson.

Har ett pris på sitt huvud

I säsong ett och två har karaktären Frank Wagner, spelad av Joel Kinnaman, varit bärande. Karaktären är verklighetsbaserad och bygger på Peter Rätz som infiltrerade kriminella mc-gäng åt polisen. Han lovades skydd men lever i dag på flykt med ett pris på sitt huvud. Utan att avslöja för mycket flaggar Anders Nilsson för att Frank Wagner inte tar lika stor plats i den kommande serien.

”Man får sluta på topp”

Det mesta tyder på att den nya säsongen blir den sista.

– Det är det ju. Men jag sa redan efter ”Tredje vågen” från 2003 att det inte fanns något att utveckla, men så slog jag på tv-programmet med Peter Rätz fru som konfronterar polismyndigheten. Men det kan dyka upp ett nytt fenomen som chockar en lika mycket som civila infiltratörer. Då kan karaktärerna dyka upp igen.

Jens Hultén, som spelar gangstern Seth Rydell, säger att man vill ha ett avslut och drar paralleller till tv-serier som ”The Wire”.

– Det är rätt skönt att det inte blir en sådan där evighetsserie kan jag tycka. Det är häftigt med ett avslut någonstans. Annars blir det som ett stort tuggummi som tappar smaken. Det är inget roligt. Man får göra som en bra idrottsman och sluta på topp, säger han.

Publicerad: