Hamilton går vilse i ett hopplöst manushaveri

FILM

Hamilton 2 – men inte om det gäller din dotter

Foto: BUENA VISTA
Carl Hamilton tar sin superkropp och åker till främmande land för att hämta hem sin väns kidnappade dotter.

thriller Med drygt 520 000 besökare, är ”Hamilton – I nationens intresse” årets hittills populäraste svenska film på biograferna.

Var själv inte lika begeistrad som min kollega Jens Peterson, som satte . Men det gick undan. Det var skickligt filmade action- och slagsmålsscener. Där fanns lite tuggmotstånd för Mikael Persbrandt då hans Carl Hamilton brottades med tankar på vad han egentligen sysslade med. Och där fanns, jämfört med den här filmen, en intrig som kändes oväntat aktuell, kring vapenhandel, terrorism och den brännbara politiska situationen på Afrikas horn.

Jag förstör inget för alla som ska se filmen genom att skriva att det handlar om att hitta en liten flicka som har kidnappats. Det har förmodligen de flesta redan sett i trailern. Då Carl Hamilton är god vän med mamman (Frida Hallgren), hög Säpo-chef, fyrar Persbrandt av några pojkboksaktiga one-liners, innan han med sin ”superkropp” ger sig av för att hämta hem flickan i fjärran land.

Böckernas författare Jan Guillou har ibland klagat på att det genom åren funnits ”manusnissar” (manusförfattare) som har velat ta bort sådant som fördjupat handlingen, som att berättelsen till exempel sätts in i en politisk verklighet.

Undrar vad Guillou, om han vore ärlig, tycker om den här filmen?

Här finns noll undertext. N-O-L-L. Visst, underrättelsetjänster i Storbritannien och USA är inblandade och diverse länder i Mellanöstern och det är dubbelspel, men… även de intrigtrådarna presenteras som korthuggna pojkboksrepliker.

Skådespelarna för en rätt hopplös kamp mot både ett svagt manus och en regissör som filmat och klippt slagsmåls- och actionscenerna så extremt närgånget och snabbt, att det är hopplöst att se vem som gör vad. Ett par gånger (rent intrigmässigt) känns det faktiskt som att scener saknas.

Uppenbarligen har man haft både lägre budget och högre produktionstakt den här gången, vilket delvis kan förklara varför filmen är så mycket sämre än den förra. Fast man har knappast sänkt biljettpriset på biograferna…

Nu har ju vi svenskar ett intimt förhållande till Guillous hjälte. Annars hade detta varit en typisk direkt-till-dvd-hyllan-film.

Hamilton 2 – men inte om det gäller din dotter

Regi Tobias Falk, med Mikael Persbrandt, Saba Mubarak, Frida

Hallgren, Reuben Sallmander, John Light, Lennart Hjulström, Peter Eggers, Sven Ahlström.

ARTIKELN HANDLAR OM