Fenomenalt fånig handling i trist film

Skådespelarna lyfter till godkänt ... men i övrigt har Jens Peterson inte mycket till övers för ”Suicide squad”
Skådespelarna lyfter till godkänt ... men i övrigt har Jens Peterson inte mycket till övers för ”Suicide squad”

ACTION Låt oss tala om ­Jokern.

När Jack Nicholson spelade hånleende skurk i ”Batman” 1989 höjde han nivån för serietidningsfigurer på film. Heath Ledger plockade upp stafettpinnen i ”The dark knight” 2008 och blev postumt Oscarbelönad för en oförglömlig Joker.

Nu är det Jared Leto som anstränger sig till det yttersta för att skapa en minnesvärd motståndare till Batman och de andra ­godingarna. Hans Joker i ”The suicide squad” är ännu mer karikatyr, både i utseende och beteende. Men ganska betydelselös. Jokern är med för att förklara bakgrunden till hur en laglydig psykiater blev farliga Harley Quinn.

Hon görs med utmärkt energi av Margot Robbie, som spelar en kvinna som slår hårt med baseballträ, oftast är lättklätt vampig men drömmer om ett småborgerligt familjeliv. Hon och Deadshot (Will Smith) är de två som står ut i självmordspatrullen. Tyvärr är de med i en meningslös film.

Handlingen är fenomenalt fånig. För mycket tid ägnas åt att skildra slagsmål mot olika specialeffekter i mörker. Det är långtråkigt. Trots att intrigen verkar påhittad av lågstadiebarn är filmen slarvigt berättad, ologisk och cirklar bara kring sig själv som en katt som försöker fånga sin svans.

Först presenteras några av de kriminella som ska tvingas jobba i en Suicide squad. Projektet drivs av hårdföra Amanda Waller (Viola Davis), chef för en mystisk hemlig agentorganisation. Hon berättar om de typer hon vill ska bilda en styrka redo att slå till om världen attackeras av onda supervarelser, metamänni­skor.

Duktige militären Rick Flag sätts att leda patrullen. Han spelas bra av Joel Kinnaman, som gör en av de mest intressanta figurerna i filmen. Regissören/manusförfattaren David Ayer skildrar gärna militärer och poliser (”Fury”, ”End of match”) och Kinnamans soldat är ett stadigt centrum­ i en explosiv barnsaga kring övernaturlig­heter.

Skådespelarna ger filmen knappt godkänt. Vill man hitta en tanke i filmen är det den gamla vanliga att människan inte ska släppa lös krafter den inbillar sig går att kontrollera. Det gäller även filmbolag som för­söker starta nya franchise utan bra manus.

Publisert:

LÄS VIDARE