Aliette Opheim går gärna i Alicia Vikanders fotspår

FILM

Har samma agent som Oscarsvinnaren

1 av 2 | Foto: JAN-OLOV ANDERSSON
Aliette Opheim, 30, är årets Rising Star.

CANNES. För Alicia Vikander tog det sex år att gå från Rising Star till Oscarsvinnare.

Aliette Opheim, 30, är årets Rising Star. Har samma agent som Alicia. Och drar nu till USA för sin första tv-serie.

Det är Stockholms filmfestival som varje år utser en Rising Star, som sedan får åka till Cannes-festivalen under några dagar.

År 2010 var det Alicia Vikander som utsågs. Hur det har gått för henne vet väl alla. Massor av tunga utländska filmroller. Och så kröntes ett par fantastiska år med en Oscars-statyett för bästa biroll, i ”The danish girl”, för några månader sedan.

– Det var ju ett enormt erkännande. Man blir så oerhört stolt när det går bra för en svensk skådis. Nu är jag jätteglad att hamna i den kategorin. Att få gå i Alicias fotspår är väl inte helt fel, säger Aliette.

Hon gjorde en huvudroll redan som tonåring i ”Sandor/slash/Ida” (2005). Sedan följde några år när hon prövade på olika jobb, innan hon sökte till Teaterhögskolan, kom in och så började rollerna nästan trilla över henne redan innan hon var färdigutbildad. Sista ”Snabba cash”-filmen, Johan Rencks tv-serie ”Ettor & nollor”, de sista filmerna i Johan Falk-serien, tv-serien ”Tjockare än vatten” och Lisa Aschans långfilm ”Det vita folket”.

Men nu är det utlandet som gäller.

Först fyra dagar i Cannes med lyxigt boende på Boulevard de la Croisette, med utsikt över havet. Möten, mingel, fester.

– Jag har med mig långa härliga länningar, solskydd, min Chanel-parfym, ett par ursnygga Alexander Wang-skor. Har väl typ åtta ombyten. Mer casual på dagarna, finare på kvällen. Jag hade övervikt (skratt).

Ska filma i Chicago

Hon säger att det är hennes agent, Laura Munsterhjelm, som kommer att öppna alla dörrar för henne. Samma agent som just – Alicia Vikander.

– Queen of Scandinavia, säger Aliette om henne.

Parallellt har hon ett eget filmprojekt hon driver ihop med skådespelerskorna Nanna Blondell och Bahar Pars, känd från ”En man som heter Ove”.

– Bahar är helt orädd, som en pitbull, det blir väl henne vi skickar fram vid alla möten. Det är en film om systerskap som ger oss tre feta huvudroller, säger Aliette.

Efter Cannes väntar USA. Ända fram till oktober filmar hon ”Patriot” i Chicago. Ett pilotavsnitt fick så bra respons, att det nu blir en hel säsong på tio avsnitt, på kabelkanalen Amazon. Både spänning och humor.

Coen-bröderna-möter-”The Office”, ungefär, säger Aliette, som beskrivning av tv-serien.

Pilotavsnittet fick högsta betyg, A, i Entertainment Weekly och recensionen avslutades så här:

Sent i handlingen kommer Aliette Opheim in som en morddetektiv från Luxemburg och i bara några få scener håller hon på att stjäla hela showen.

Sämre start kan man få på Hollywood-karriären…