Känn doften av fish n chips

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vera Drake” är gripande och trovärdig

Så nära Människorna och miljöerna känns så verkliga att man nästan kan känna doften av fish  n  chips i biosalongen, och Imelda Staunton är fantastisk i huvudrollen.
Foto: Triangel film
Så nära Människorna och miljöerna känns så verkliga att man nästan kan känna doften av fish n chips i biosalongen, och Imelda Staunton är fantastisk i huvudrollen.

London efter andra världskriget. Trångbott, fattigt. Men Vera Drake sprider ljus och glädje sin familj och andras. Hon gör sitt jobb som städerska i förmögna familjer med ett leende. Hon tittar till sjuka och ensamma. Hon bjuder hem en stackars ungkarl på middag. Hon tar hand om maken och de två vuxna barnen. Hon vill hjälpa alla.

Hon hjälper också kvinnor som blivit gravida att få missfall. Aborter var förbjudna i Storbritannien då, och ingen i familjen vet om vad Vera Drake gör på fredagarna innan hon lagar kvällsmat.

Vera Drake gör sina illegala aborter för att hjälpa, inte för att tjäna pengar. Hon vet inte vad som sker bakom ryggen på henne. I en sidohandling får vi också se hur gravida kvinnor från rika familjer kunde lösa en oönskad graviditet. Pengar och kontakter med rätt psykiater var tidens modell. Effektivt bildberättande av Mike Leigh som suveränt behärskar sina uttryck.

”Vera Drake” är en mycket gripande och trovärdig film, med en fantastisk Imelda Staunton längts fram i en starkt ensemble. Människorna och miljöerna känns så verkliga att man nästan kan känna doften av fish 'n' chips i biosalongen.

Vera Drake

Jens Peterson

Publicerad: