Hanks: Min roll var svår

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET BILD
Tom Hanks är på filmfestivalen i Cannes och han hoppas att nya kritiserade "Da Vinci-koden" ska utmana och provocera.
FILM

CANNES

En besvikelse. Stel och sur.

Kritiken mot filmen ”Da Vinci-koden” är hård.

– Jag visste att folk skulle bli arga, av olika skäl, säger regissören Ron Howard. Både mot innehållet och att filmen inte får med allt i boken.

De hade nog inte räknat med att folk skulle tycka filmen är tråkig.

Ron Howard och Tom Hanks mötte pressen tillsammans med de andra stjärnorna i filmen. Efter första visningen på tisdagen skrev Aftonbladet och andra tidningar negativa recensioner. På internet sågas filmen av branschtidningarna Variety och Screen.

”Han är jagad”

Vad tycker ni om kritiken?

– Jag har inte hunnit läsa recensionerna, säger Ron Howard. Men det kanske finns några vänliga ord också?

– Jag tycker det var svårt att spela Robert Langdon, säger Tom Hanks. Han försöker tänka och lösa svåra problem samtidigt som han är jagad och flyr för livet. Han är en forskare som kan mycket, och jag försökte ge honom auktoritet. Det är svårt att spela folk med kunskaper.

– I boken kan Langdon förklara något på fem sidor medan de åker bil. Det går inte att göra i en film.

”Da Vinci-koden” visas i 20000 kopior över hela världen – med hopp om att de 40 miljoner som läst boken också vill se filmen.

”Oavsiktligt komisk”, tycker Screen. Variety skriver att det här är det bästa filmens kritiker kunde hoppats på. ”Da Vinci-koden” tar bort allt det roliga med boken. Ändå har de försökt göra en underhållande film.

– Jag gillar att gå på bio, säger Tom Hanks. Gillar filmer som är spännande sidvändare på samma sätt som boken ”Da Vinci-koden”. Men jag gillar också filmer som utmanar och provocerar. Jag hoppas att den här ska göra både och.

Läs mer om Da Vinci-koden:

Jens Peterson