Filmrecensioner

Välspelat och vemodigt porträtt om psykisk ohälsa

Av: 

Jens Peterson

Philip Zandén och Simon Settergren.
Philip Zandén och Simon Settergren.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Kungen av Atlantis

Regi Marina Nyström/Soni Jorgensen, med Simon Settergren, Philip Zandén, Happy Jankell, Katarina Ewerlöf.

DRAMA Samuels pappa har schizofreni och tror han är kungen av Atlantis. Den vuxne sonen har hoppat av en statusutbildning i London för att ta hand om pappan och jobbar i en mataffär i kvarteret. Fadern ser sonen som sin prins och varnar honom för kvinnor. När Samuel träffar den glada vänliga Cleo känner han allt klarare på hur mycket den sjuke pappan hindrar hans eget liv.
Philip Zandén är mycket bra som titelfiguren, en man som svänger mellan alla känslolägen. Simon Settergren spelar en version av sig själv, och har byggt manuset på hur han levt med sin egen far. Det är en berörande historia om barn som tar hand om sina föräldrar.
För det gör även Cleo. Hennes mamma (Katarina Ewerlöf) har ingen diagnos eller medicinering vi får se, men dominerar dotterns liv med sina infall och självupptagenhet.

Välspelad och vemodig film, med många fina stockholmsbilder. Om föräldrar som på olika vis inte vill släppa sina barn ifrån sig och försöker ge de unga dåligt samvete. Filmen står stadigt på barnens sida, vill visa rätten att få välja sitt eget liv. Men också hur svårt det kan vara att bryta mönster och släppa skuldkänslor.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Philip Zandén