Åberg: Planer på ny ”Sällskapsresan”

FILM

Filmskaparen: ”Passerat drömstadiet”

1 av 3
Lasse Åberg ”fnular på en grej”.

Nu avslöjar filmskaparen och konstnären Lasse Åberg, 75, sina framtidsplaner för Nöjesbladet.

Han vill göra ännu en film om Stig-Helmer.

– Folk har blivit lite kompis med honom och är säkert nyfikna på vad han håller på med, säger Lasse Åberg.

Publikfavoriten och kultsuccén ”Sällskapsresan” är fortfarande vital, bland annat med en ny scenmusikal.

Lasse Åberg berättar att en idé till en ny film håller på att hitta sin form.

– Det handlar mest om att hitta en bärande idé som jag känner att jag orkar att jobba med. Känner jag "oj, jävlar, det här skulle vara kul att göra. Då sätter jag väl igång.

Finns det något sådant just nu?

– Ja, jag går och ”fnular” på en liten grej. Jag kan säga att så har mitt liv varit att jag alltid måste lösa kreativa idéer oavsett om det gäller sångtexter, bilder eller filmer. Jag har valt den vägen.

Det som främst fångar hans intresse när det gäller filmprojekt är att följa Stig-Helmer Olsson på nytt.

– Det finns ingen anledning att ändra på det där nu. Gubben är ju etablerad. Och folk har blivit lite kompis med honom och är säkert nyfikna på vad han håller på med, säger Åberg.

Vad skulle han kunna göra i nästa film, om det kommer en?

– Allt som är vår gemensamma erfarenhet. Han kan ju inte bli kärnfysiker för att det bara är tre personer i Sverige som förstår de skämten. Det handlar om våra gemensamma erfarenheter som ”jag gjorde det där också när jag åkte Finlandsbåt”.

Kan det vara Stig Helmer på en kryssning då?

– Det skulle det kunna vara.

Är det en dröm som du har att göra en till?

– Dröm vet jag inte. Det har passerat drömstadiet kan jag säga. Det är andra paramentrar. En fråga om ork och hälsa. Sådana bitar. Jag är 75 år och man kanske ska ta det lite lugnare.

”Hela projektet byggde på vår personkemi”

Åberg förklarar att arbetet med en eventuell film inte har varit högprioriterat eftersom hans producentvän Bo Jonsson drabbades av en stroke för några år sedan.

– Hela projektet byggde på vår personkemi. Och det där har gjort att jag inte har dragit i den där filmbiten något vidare. Men jag får propåer från olika produktionsbolag om jag har lust. Jag får ta mig en funderare. Men det är kul när man väl kommer igång.

Samtidigt som Lasse Åberg filar på en ny ”Sällskapsresan” berättar författaren Anders Jacobsson till Expressen, att det finns vissa planer på en ”Sunes jul 2”.

– Det har jag haft en tanke på, en Sune 2.0. Det vore jättekul, säger Anders Jacobsson.

SVT har till och med frågat Sune-radarparet om en uppföljare.

– Vi har blivit tillfrågade. Man är ju lite nyfiken, jag själv är nyfiken på hur vi skulle kunna gestalta ”Sunes jul”, 2016, 2017 eller 2018, fortsätter han.

ARTIKELN HANDLAR OM